Witkapnoddy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Anous minutus)
Witkapnoddy
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2019)
Witkapnoddy
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Laridae (Meeuwen)
Geslacht:Anous (Noddy's)
Soort
Anous minutus
Boie, F, 1844
Witkapnoddy
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witkapnoddy op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De witkapnoddy (Anous minutus) is een zeevogel uit de familie van de meeuwen (Laridae) en de geslachtengroep sterns Sternini. De soort lijkt op de noddy (Anous stolidus), maar de witkapnoddy heeft een donkerder verenkleed, een lichtere kap, een kortere staart en een rechtere snavel.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De witkapnoddy komt over de hele wereld voor boven oceanen in zowel de tropen als subtropen. De kolonies bevinden zich voornamelijk op eilanden in de Grote Oceaan, maar zijn ook te vinden in het Caraïbisch gebied. Dit betreft voornamelijk de bovenwindse eilanden (zoals Sint Maarten[2]), op de benedenwindse eilanden komt de witkapnoddy alleen als dwaalgast voor.[3][4] Verder bestaat het broedgebied uit eilanden in het tropische deel van de Atlantische Oceaan en het noordoostelijke gedeelte van de Indische Oceaan.

De soort telt zeven ondersoorten:[5]

Broedende witkapnoddy's op Heroneiland

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het nest van de witkapnoddy wordt gebouwd op boomtakken door een opeenstapeling van uitwerpselen en bladeren. Ieder broedseizoen wordt er een ei per broedpaar gelegd en de nesten worden gedurende opeenvolgende broedseizoenen hergebruikt. De vogels zijn gewoonlijk binnen een straal van 80 km van hun broedkolonie te vinden. Ze overnachten altijd op land, dat kan in hun broedkolonie zijn, maar ook op enig ander eiland binnen hun bereik.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie is in 2019 geschat op 1,3 miljoen volwassen vogels. Op de Rode lijst van de IUCN heeft deze soort de status niet bedreigd.[1]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Anous minutus op Wikimedia Commons.