Antarctopelta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antarctopelta
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria
Orde: Ornithischia
Onderorde: Thyreophora
Infraorde: Ankylosauria
Geslacht
Antarctopelta
Salgado & Gasparini, 2006
Typesoort
Antarctopelta oliveroi
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Antarctopelta is een geslacht van dinosauriërs behorend tot de groep van de Ankylosauria dat tijdens het Late Krijt leefde in het huidige Antarctica.

De typesoort Antarctopelta oliveroi is in 2006 beschreven door Leonardo Salgado na een vondst op het James Ross Island. De geslachtsnaam verwijst naar de locatie en naar het feit dat de soort gepantserd was: peltè is "schild" in het Grieks. De soortaanduiding eert de Argentijnse geoloog Eduardo Olivero die het fossiel in januari 1986 ontdekte in lagen van de Santa Marta-formatie, Campanien. Het was het allereerste opgegraven dinosauriërfossiel op het antarctisch continent.

Hoewel het fossiel, holotype MLP 86-X-28-1, vrij compleet is met grote delen van de ruggengraat, fragmenten van de schedel, delen van de ledematen en de voor de groep kenmerkende beenplaatjes die een pantsering van de huid vormden, kan toch niet aangegeven worden of de soort nauwer verwant was aan de Nodosauridae of de Ankylosauridae. Een goede kladistische analyse ontbreekt nog. Een probleem was dat het skelet over zes vierkante meter verspreid aan het oppervlak lag. Antarctopelta was zo'n vier meter lang; eerdere suggesties dat het om een juveniel exemplaar zou gaan worden niet door het onderzoek bevestigd.