Antoinnette Scheulderman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antoinnette Scheulderman
Antoinnette Scheulderman.png
Algemene informatie
Volledige naam Antoinnette Scheulderman
Geboren 20 april 1975
Geboorteplaats Hoogeveen
Land Nederland
Beroep schrijver, journalist
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Antoinnette Scheulderman (Hoogeveen, 20 april 1975) is een Nederlandse schrijfster en journaliste uit Rotterdam.

De eerste jaren van haar leven woonde ze vooral in landen als Turkije, Portugal en Nigeria. Op haar tiende jaar verhuisde ze naar Krimpen aan den IJssel waar ze het VWO deed op het Krimpenerwaard College. Tussen 1993 en 1999 studeerde ze Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1996 volgde zij Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Een jaar later studeerde ze Art & Architecture aan het University College London. Ze heeft een relatie met journalist-schrijver Michel van Egmond.[1]

Journalist[bewerken]

Na haar journalistenopleiding begon ze in 1999 op de redactie bij het Algemeen Dagblad. Hier werkte ze tot 2005 achtereenvolgens op de sport-, media en cultuur & entertainmentredactie.[2] Vanaf 2005 maakte ze portretterende interviews voor LINDA. en Volkskrant Magazine en schreef als freelance-journalist voor Nieuwe Revu, VARAgids, La vie en Rose, JAN en Vogue. Op sportgebied werkte ze voor bladen als Voetbal International en NUsport. In 2014 was zij docent bij een cursus Voetbaljournalistiek die werd georganiseerd door de Fontys Hogeschool en het weekblad Voetbal International.[3]

In 2010 won ze De Luis voor het beste interview van 2009. Deze prijs kreeg ze voor haar interview met Peter Jan Rens voor Nieuwe Revu omdat ze erin slaagde om "gaandeweg het vraaggesprek ingetogen onthullend te zijn".[4] De Luis werd aan haar op televisie uitgereikt door Paul de Leeuw. De Luis is een initiatief van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Tot de juryleden behoorde ook Cisca Dresselhuys. Scheulderman mocht haar handafdrukken plaatsen in een betonnen tegel die een plek kreeg bij Fontys.[5] In 2008 kreeg ze al een eervolle vermelding bij de uitreiking van De Luis 2007. November 2013 wordt ze genomineerd voor de Psyche Media Prijs, een initiatief van het Fonds Psychische Gezondheid. In 2014 werd zij genomineerd voor De Tegel in de categorie interview, met het interview dat ze in 2014 voor Volkskrant magazine maakte met Robert Moszkowicz. Op 30 april 2016 stond Scheulderman op de cover van de VARAgids, met als kop ‘In gesprek met de beste interviewer van Nederland. Eind 2018 interviewt Scheulderman als enige Nederlandse journalist Michelle Obama, bij het verschijnen van haar biografie Becoming. Vanwege dat exclusieve interview siert december 2018 één keer niet Linda de Mol, maar Obama de cover van LINDA. Magazine. Op 20 januari 2017 stuurde Scheulderman de tweet "Waar blijft die sniper" tijdens de inauguratie van de democratisch gekozen 45ste President van de USA (Donald Trump).

Televisie en radio[bewerken]

Op televisie nam zij vanaf 2008 in Goedemorgen Nederland vaak de weekbladen door. Achter de schermen werkt ze sinds 2013 mee aan Linda's Zomerweek, de talkshow van Linda de Mol.

Vanaf 2 mei 2015 verwierf ze bekendheid als tafeldame van Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. In 2016 maakte Scheulderman voor LINDA.tv aan het programma De mobiel van op Net5.[6] Hierin kijkt ze in de telefoon van een bekende Nederlander en interviewt de bezitter over wat ze daarin aantreft.

Sinds juli 2019 presenteert zij op NPO Radio 1 enkele keren per maand het interviewprogramma Kunststof (programma), een programma van de NTR.

Bibliografie[bewerken]

In 2010 verscheen haar gebundelde interviews De Mama’s en de Papa’s. Hierin sprak ze met bekende Nederlanders over hun manier van opvoeden en over de relatie die ze nu, als volwassen kind, met hun ouders hebben. In 2014 verscheen het mede door haar samengestelde boek Van de ballen verstand. Vrouwen die van voetbal houden. Hierin vertellen 23 vrouwen over hun liefde voor de voetbalsport.

  • 2018 - Dan neem je toch gewoon een nieuwe. Over mensen en dieren, leven en dood, uitgeverij Lebowski, 336 pagina's, ISBN 9789048844555

Oktober 2018 verscheen haar boek ‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe - over mensen en dieren, leven en dood’, dat gaat over de innige band tussen mens en dier en het taboe op rouwen om een geliefd huisdier. Scheulderman vertelt haar eigen verhaal, interviewde deskundigen en spreekt BN’ers als Eva Jinek, Janine Abbring, Sylvia Witteman en Johan Derksen over de liefde voor hun dieren.