Bezuidenhoutseweg 67

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Apenrots (Den Haag))
Bezuidenhoutseweg 67
B67 in gebruik als Tweede-Kamergebouw
Locatie
Locatie Bezuidenhoutseweg, Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 20′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Ministerie
Huidig gebruik Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer der Staten-Generaal
Start bouw 1979
Opening 7 mei 1985
Verbouwing 2019-2021
Architectuur
Bouwstijl Brutalisme
Bouwinfo
Architect Dick Apon
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Bezuidenhoutseweg 67 (afgekort B67) is een kantoorgebouw op de hoek van de Bezuidenhoutseweg en de Prins Clauslaan in Den Haag. Het is in 1985 in gebruik genomen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na renovatie werd het in 2021 in gebruik gesteld voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal in afwachting van de renovatie van het Binnenhof.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het bouwwerk werd geopend op 7 mei 1985. Het is ontworpen door Dick Apon (1926-2002) en geldt als een markant voorbeeld van de brutalistische stijl in Nederland, met een ruim gebruik van gewapend beton. Het eerste ontwerp werd gemaakt in 1974, de bouw zelf begon in 1979 en werd uitgevoerd door de Hollandse Beton Maatschappij, nu onderdeel van de Koninklijke BAM Groep. De kosten bedroegen 270 miljoen gulden, ofwel ruim 214 miljoen euro anno 2015.[1]

Het complex is gebouwd van Buggenum-handvormsteen, beton en Noors marmersplit (grind gemaakt van marmer). In het binnenwerk is naakt beton, maar ook veel glas en hout verwerkt. De kavelgrootte is 1,4 hectare. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 94.000 m², verdeeld over 15 lagen, waarvan 2 ondergronds. Het is een trapeziumvormig gebouw bestaande uit een kern met vier armen, aan twee kanten gelegen aan grote doorgaande wegen, en aan de achterkant aan de van bomen en vijvers voorziene binnentuin waar ook de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum aan liggen, vlak bij het Haagse Centraal Station.

Al kort na de oplevering kreeg het gebouw de bijnaam 'Aponrots' (in de volksmond ook 'Apenrots'), een woordspeling vanwege de hoekige, trapvormige structuur en de achternaam van de architect.

Ministerie van Buitenlandse Zaken[bewerken | brontekst bewerken]

BuZa-ambtenaren over hun voormalig onderkomen

Het gebouw verving de 22 locaties waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken in de jaren 70 was gevestigd en bevat behalve kantoren een groot aantal kleine en grote vergaderruimtes, kantines, archiefruimten, een postkamer, een bibliotheek en een aantal kluizen. Er is een parkeergarage met een capaciteit van 240 auto’s en aanliggende ontvangstruimte voor buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, maar ook een omvangrijke ondergrondse kernwapenbestendige ruimte waar een beperkt gezelschap geruime tijd veilig kan verblijven om het buitenlands beleid in geval van nood te kunnen voeren.[2]

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verhuisde in 2017 naar het gerenoveerde voormalige VROM-gebouw in de Rijnstraat. Het gebouw Bezuidenhoutseweg 67 werd in verband met de renovatie van het Binnenhofcomplex[3] verbouwd tot tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de duur van ten minste vijf jaar. De Tweede Kamer, inclusief vergaderzalen en fractiekantoren, verhuisde in september 2021 naar het tijdelijke Kamergebouw.[4][5][6]

Gallerij[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Volgens de koopkrachtberekenaar van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Gearchiveerd op 1 december 2020.
  2. Colette Cramer; Rutger Noorlander, Schuilen voor het onbekende gevaar (pdf). Holland Historisch Tijdschrift. Gearchiveerd op 3 december 2021. Geraadpleegd op 8 september 2021.
  3. Pim van den Dool, Binnenhof wordt in ruim vijf jaar in één keer verbouwd. NRC Handelsblad (25 september 2015). Gearchiveerd op 8 september 2021. Geraadpleegd op 8 september 2021.
  4. Den Haag, Bezuidenhoutseweg 67 Rijksvastgoedbedrijf
  5. Bernice Willemsen, Kamerleden moeten nog even zoeken (en wennen) in nieuw onderkomen. NOS (5 september 2021). Geraadpleegd op 8 september 2021.
  6. Kamervoorzitter Bergkamp: nieuw Kamergebouw biedt kansen om te innoveren. NOS (7 september 2021). Geraadpleegd op 8 september 2021.
Zie de categorie Bezuidenhoutseweg 67, the Hague van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.