Arctotherium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Arctotherium
Fossiel voorkomen: Plio--Pleistoceen
(~ 2,5 Ma - 11 ka)
Arctotherium.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Ursidae (Beren)
Onderfamilie:Tremarctinae
Geslacht
Arctotherium
Hermann Burmeister, 1879
Afbeeldingen Arctotherium op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Arctotherium is een geslacht van uitgestorven berensoorten, die in het Plioceen en Pleistoceen in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Deze beren zijn verwant aan de kortneusbeer (Arctodus simus) en de hedendaagse brilbeer (Tremarctos ornatus).

Soorten[bewerken]

Het geslacht bestond uit volgende soorten:

Vondsten[bewerken]

Lange tijd was Arctotherium alleen bekend uit Zuid-Amerika met fossiele vondsten in Venezuela, Bolivia, Brazilië, Uruguay, Argentinië en Chili. In 2008 zijn in El Salvador gefossileerde tanden gevonden van Arctotherium daterend uit het Plioceen.

Kenmerken[bewerken]

De Arctotherium-soorten waren omnivoren met een ontwikkeling van meer carnivoor (A. angustidens) naar meer herbivoor (A. wingei). De verschillende soorten varieerden sterk in grootte. A. angustidens was met een geschat gewicht van 1600 tot 1750 kilogram de grootst bekende beer ooit. De latere soorten waren beduidend kleiner. A. tarijense bereikte met een gewicht van 200 tot 400 kilogram het formaat van een hedendaagse ijsbeer. A. wingei was met een gewicht van 100 tot 150 kilogram ongeveer zo groot als een brilbeer.