Areola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de Franse doelman, zie Alphonse Aréola.
Areola bij de tepel van een vrouw

Een areola is in de menselijke anatomie een meestal rond maar soms ook ovaal pigmentkleurig stuk huid. De term wordt meestal gebruikt voor het betreffende stuk huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje). De areola rond de tepel heet in het Nederlands tepelhof.

Bij de vrouwelijke tepels geeft de areola grofweg de omvang van de melkklieren weer. Ook talgklieren en de klieren van Montgomery (bultjes ter bescherming en vochtig houden van tepel en tepelhof - zetten op met zwangerschap) bevinden zich er.

De kleur wordt deels bepaald door de aanwezigheid van twee polymeren: melanine en feomelanine. De mate waarin deze twee aanwezig zijn bepaalt de kleur van de areola. Dit is genetisch bepaald. Een areola kan in de loop der tijd van kleur veranderen onder invloed van hormonen die vrijkomen bij bijvoorbeeld zwangerschap (donkerder), veroudering, en menstruatie, maar ook door sommige medicijnen.

De grootte en vorm van een areola kan per mens sterk verschillen. Bij de tepelhof is de diameter gemiddeld tussen de 25 millimeter (bij mannen) tot 40 à 100 millimeter bij vrouwen.