Art Ross Memorial Trophy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Art Ross Trophy

De Art Ross Memorial Trophy wordt ieder jaar uitgereikt aan de ijshockeyspeler met de meeste punten aan het eind van de reguliere competitie in de National Hockey League. De beker is vernoemd naar Art Ross (1886-1964), een oud-ijshockeyspeler, scheidsrechter, coach en voorzitter.

Als er een gelijke stand is, is de winnaar de speler die de meeste doelpunten heeft gescoord. Als de stand dan nog gelijk is, kijkt de NHL welke speler de minste wedstrijden heeft gespeeld. Als er dan toch nog een gelijkspel tussen twee of meer spelers is, wint de speler die het vroegst in het seizoen heeft gescoord. Bij een dan gelijke stand, krijgen beide spelers dan maar de trofee.

De Art Ross Trophy werd voor het eerst overhandigd in 1948. Sindsdien heeft Wayne Gretzky tien keer de beker gewonnen en is daarmee recordhouder. In 1982 en van 1984 tot 1986 scoorde Gretzky meer dan het verbazingwekkende aantal van 200 punten: zelfs maar vier spelers hebben meer dan slechts 150 punten in één seizoen gehaald: Gretzky, Mario Lemieux, Phil Esposito en Steve Yzerman. In 1986 scoorde Wayne the Great One 215 punten, een record dat waarschijnlijk nooit meer verbeterd zal worden.

Van 1980 tot 2001 is de prijs verdeeld over slechts drie spelers: Wayne Gretzky, Mario Lemieux en Jaromir Jagr. In 2006 beleefde de Art Ross Trophy een primeur, Joe Thornton is de eerste winnaar die voor meer dan één club uitkwam door een tussentijdse ruil.

Winnaars[bewerken]

Recordhouders[bewerken]