Associatie van dunne blauwkorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Associatie van dunne blauwkorst
Syntaxonomische indeling
Klasse:Racomitrio-Rhizocarpetea
(klasse van bisschopsmutsen en landkaartmossen)
Orde:Rhizocarpetalia reducti
(orde van donker landkaartmos)
Verbond:Porpidion tuberculosae
(blauwkorst-verbond)
Associatie
Porpidietum soredizodis
Van Gennip 2017
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons

De associatie van dunne blauwkorst (Porpidietum soredizodis) is een associatie uit het blauwkorst-verbond (Porpidion tuberculosae).

Naamgeving en codering[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam Porpidietum soredizodis is afgeleid van de botanische naam van dunne blauwkorst (Porpidia soredizodes).

Fysiognomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het vegetatieaspect van de associatie van dunne blauwkorst wordt hoofdzakelijk bepaald door een vlekkerig patroon van korstvormige korstmossen van verschillende grijzige tinten.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De associatie van dunne blauwkorst is een uitgesproken cultuurvolgend vegetatietype. Dikwijls ontwikkelt deze associatie zich als muurvegetatie op de bovenzijde van oude, kleine muren van baksteen. Meestal gaat het om muurkronen, waaronder in het bijzonder ezelsruggen.

Vegetatiezonering[bewerken | brontekst bewerken]

In de vegetatiezonering vormt de associatie van dunne blauwkorst vaak contactgemeenschappen met muurvegetatie van de klasse van stippelkorsten en achterlichtmossen. Zo vormt de associatie vaak overgangen naar de sinaasappelkorst-associatie.

De associatie van dunne blauwkorst vormt vaak een ecologisch opmerkelijk vegetatiemozaïek op muren met de muisjesmos-associatie (Orthotricho-Grimmietum). Dit algemeen voorkomende mozaïek verschijnt op oude muren, waarin de oppervlakten van zuurdere, uitgeloogde bakstenen zijn begroeid met de associatie van dunne blauwkorst, terwijl de veel minder uitgeloogde voegen met kalkhoudende mortel zijn begroeid met de muisjesmos-associatie.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De associatie van dunne blauwkorst komt in Nederland en Vlaanderen zeer algemeen voor, vooral in oude stads- en dorpskernen.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Porpidietum soredizodis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.