Atlasbeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
atlasbeer, Berberbeer
Status: Uitgestorven
Mogelijke atlasbeer in een Romeinse mozaïek
Mogelijke atlasbeer in een Romeinse mozaïek
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Mammalia
Orde:Carnivora
Familie:Ursidae
Geslacht:Ursus
Soort:U. arctos
Ondersoort:U. a. crowtheri
Soort
Atlasbeer
Afbeeldingen atlasbeer, Berberbeer op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
atlasbeer, Berberbeer op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De atlasbeer (Ursus arctos crowtheri) is een uitgestorven ondersoort van de bruine beer, die soms wordt geclassificeerd als een aparte soort.

Leefgebied en beschrijving[bewerken]

De atlasbeer was de enige Afrikaanse beer die overleefde tot in de Moderne Tijd. Hij leefde vroeger in en rond het Atlasgebergte, van Marokko tot in Liberia. Nu denken wetenschappers dat de beer uitgestorven is. De atlasbeer was bruinachtig tot zwart, met een witte vlek op de snuit. De vacht op de buik was roodachtig tot oranje. De haren in de vacht waren ongeveer 10-12cm lang. De snuit en de klauwen waren kleiner dan die van de Amerikaanse zwarte beer, maar het lichaam was dikker. De beren voedden zich met wortels, eikels en noten.

Het uitsterven[bewerken]

Duizenden atlasberen werden gejaagd voor de sport, venatiospelen, of executie van misdadigers (ad bestias) door de Romeinen. Het laatst bekende exemplaar werd in 1890 door jagers gedood in het Rifgebergte, in het noorden van Marokko, alhoewel er meldingen waren tot 1930. Sommigen denken dat deze soort wel nog in leven is.