Bad Iburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bad Iburg
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bad Iburg
Bad Iburg (Nedersaksen)
Bad Iburg
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Osnabrück
Coördinaten 52° 10′ NB, 08° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 36,47 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
10.540
(289 inw./km²)
Hoogte 104 m
Burgemeester Annette Niermann (Grüne)
Overig
Postcode 49186
Netnummer 05403
Kenteken OS, BSB, MEL, WTL
Stad 4 stadsdelen
Gemeentenr. 03 4 59 004
Website www.badiburg.de
Locatie van Bad Iburg in Osnabrück
Kaart van Bad Iburg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bad Iburg is een stad (Kneippkuuroord) en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente is gelegen in de Landkreis Osnabrück. De stad telt 10.540 inwoners.[1] Naburige steden zijn onder andere Bad Essen, Bad Laer en Bad Rothenfelde.

Plaatsen binnen de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bad Iburg zelf
  • Glane, 2–3 km ten zuiden van Bad Iburg, aan de Glaner Bach
  • Ostenfelde, 2–3 km ten zuidwesten van Bad Iburg; in 1553 ontstond hier een kasteel, Burg Scheventorf; een gedeelte hiervan bestaat nog en is thans een grote boerderij.
  • Sentrup, 3–4 km ten zuidoosten van Bad Iburg. Tegen de zuidkant van het natuurreservaat met de heuvels Großer (269 m) en Kleiner (200 m) Freeden gelegen.
  • Visbeck, 2–3 km ten zuiden Van Bad Iburg. Boerendorp aan de grens met Bad Laer.

De bevolkingsstatistiek wordt niet per Ortsteil uitgesplitst bijgehouden. Het is dus niet bekend, hoeveel mensen er in elk der vijf delen van de gemeente wonen.

Ligging, verkeer, vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Bad Iburg ligt aan de zuidhellingen van het Teutoburger Woud. De 330 m hoge Dörenberg, de hoogste heuvel van de hele streek, vormt de noordgrens met Georgsmarienhütte. De Bundesstraße 51 verbindt het met het ca. 14 km noordelijker gelegen stadscentrum van Osnabrück en met het 9 km zuidelijker gelegen Glandorf. Bad Iburg ligt op 11 km van afrit 11 van de A33 (via binnenweggetjes richting Borgloh bij Hilter). Oostwaarts leidt een 8 km lange weg naar Hilter am Teutoburger Wald en vandaar enkele km naar afrit 12 van de A33. Via de Bundesstrasse B68 komt men vanuit Hilter in het nog 5 km oostelijker gelegen Dissen am Teutoburger Wald.

Bad Iburg heeft wel een spoorwegstation, maar de spoorbaan, waaraan het ligt, wordt alleen af en toe voor toeristische ritten met historische stoomtreinen en dergelijke gebruikt.

Reizigers per openbaar vervoer nemen doorgaans de trein naar Osnabrück en aansluitend de streekbus naar Bad Iburg, hoewel de oostelijke buurgemeente Hilter wel twee stoptreinstationnetjes heeft aan de lijn Osnabrück-Bielefeld.

Bad Iburg ligt aan diverse langeafstandswandel- en -fietsroutes.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente is een Kneippkuuroord en leeft voornamelijk van het toerisme en van de dienstensector (gezondheidszorg). In de dorpen rondom het stadje leeft men voornamelijk van de landbouw.

Bad Iburg als kuuroord[bewerken | brontekst bewerken]

Het kuurbedrijf in Bad Iburg is van relatief jonge datum en richt zich op de Kneippkuur. Voorzieningen hiervoor bestonden al voor de Tweede Wereldoorlog. In 1967 mocht de plaats zich een erkend Kneippheilbad noemen en verscheen het daarbij behorende woordje Bad voor de plaatsnaam Iburg. Er zijn dan ook, vooral sinds de Landesgartenschau 2018, watertrappelbanen e.d. in ruime mate aanwezig. Het in 1967 gebouwde Kurhaus werd in 2004 door nieuwbouw vervangen. Het in 1595 gebouwde en later verplaatste Jagdschlösschen is thans het restaurant van het in 2004 gebouwde nieuwe Kurhaus. Het aantal aanvullende kuurfaciliteiten is gering. De kuurkliniek van Bad Iburg heeft moeten sluiten en is nu een psychiatrisch ziekenhuis. Een ander gelieerd ziekenhuis is nu een verpleeghuis voor (hoog-)bejaarden. Op de Dörenberg, op de noordgrens van de gemeente, staat een kliniek, tevens revalidatiecentrum voor orthopedische geneeskunde en geriatrie. Het is dan ook onzeker of de plaats in de toekomst Bad Iburg mag blijven heten of gewoon weer Iburg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats heeft zijn bestaan te danken aan, en wordt beheerst door het historisch belangrijke Kasteel Iburg, zie ook aldaar. Op de plaats van het huidige kasteel was vermoedelijk al een eerdere versterking aanwezig, mogelijk een mottekasteel. Rond 1080 hadden de bisschoppen Benno I en Benno II hier een zogenaamde waterburcht (Wasserburg) laten bouwen, d.w.z. een door met water gevulde grachten omgeven kasteel. Nog in 1080 stuurde de bisschop 12 benedictijnen naar Iburg; zo kwam er een benedictijnenklooster tot stand.

In 1226 kreeg de buurt aan de voet van de kasteelberg een eigen parochiekerk, gewijd aan Sint Nicolaas. In 1254 verleende de bisschop van Osnabrück, Bruno von Isenberg, de plaats stadsrechten, die echter nooit leidden tot een volwaardige status als stad. Wel werd rond 1300 een stadsomwalling gebouwd, die in de 15e eeuw door stenen muren werd vervangen. Pas in de 17e eeuw kreeg Iburg marktrecht en werd een Marktflecken. Pas in 1959 werd de plaats door de regering officieel tot stad verklaard. In 1585 werd Iburg voor de helft verwoest door een stadsbrand. In 1653 trok de laatste prinsbisschop weg uit Kasteel Iburg. Het klooster bleef er tot 1803 bestaan. In 1885 vestigde het Kreis-bestuur zich in het kasteel, dat daarna vooral als kantoor- en schoolgebouw dienst deed.

In 1887 werd de toeristische ontwikkeling voorzichtig opgestart door het uitzetten van wandelroutes en het daarlangs plaatsen van zitbanken. In 1932-1933 werd, als initiatief om de plaats een kuuroord te laten worden, bij het kasteel een grote vijver, de Charlottensee, gegraven.

In de 19e en vroege 20e eeuw was er winning van kalksteen in de nabije heuvels.

In 2018 vond in Bad Iburg de Landesgartenschau van de deelstaat Nedersaksen plaats, die kan worden beschouwd als een iets kleinere tegenhanger van de Floriade in Nederland. Ter gelegenheid daarvan zijn overal in de plaats parken en tuinen aangelegd of gerenoveerd. Ook zijn in de openbare ruimte veel beeldhouwwerken e.d. opgesteld.

Toerisme, recreatie, bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Belangrijkste bezienswaardigheid in de plaats is Kasteel en Benedictijnerabdij Iburg.
  • Door de gemeente lopen talrijke langeafstandsfiets- en -wandelroutes.
  • De gemeente ligt aan de zuidkam van het Teutoburger Woud, waar vele wandel- en fietstochten mogelijk zijn. Een wandeling of mountainbiketocht noordwaarts naar de 330 m hoge Dörenberg wordt in het bijzonder aanbevolen. De uitzichttoren is echter helaas wegens bouwvalligheid gesloten.
  • De 13e-eeuwse, deels nog romaanse St.-Nicolaaskerk in het centrum
  • Het klokkenmuseum in Bad Iburg met o.a. mechanieken van torenklokken.

Bijzondere personen in relatie tot de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Ortsteil Glane is de sportvereniging TuS Glane actief. De tafeltennisafdeling van deze club bereikte in de jaren 1987-1995 internationale roem. De Nederlandse Mirjam Hooman-Kloppenburg kwam enige tijd voor deze vereniging uit.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Website over allerlei musea o.a. het klokkenmuseum Bad Iburg

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Bad Iburg onderhoudt jumelages met:

Zie de categorie Bad Iburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.