Batavus Droogstoppelbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Batavus Droogstoppelbrug
De betonnen Batavus Droogstoppelbrug (2017)
De betonnen Batavus Droogstoppelbrug (2017)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Centrum
Coördinaten 52° 22′ NB, 04° 53′ OL
Overspant Lauriergracht
Brugnummer 111
Bouw
Bouwperiode 1986
Batavus Droogstoppelbrug (Amsterdam-Centrum)
Batavus Droogstoppelbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Batavus Droogstoppelbrug is een vaste brug in Amsterdam-Centrum.

Zij verbindt de Tweede Laurierdwarsstraat en de Hazenstraat. Ze overspant daarbij de Lauriergracht. De brug, zelf geen monument, wordt omringd door gemeentelijke en rijksmonumenten, met als bekendste waarschijnlijk Lauriergracht 116, achtereenvolgens weeshuis, school, ziekenhuis en kazerne.

Er ligt hier al eeuwen een brug. Balthasar Florisz. van Berckenrode tekende hier al een brug over de Laurier Graft in op zijn kaart uit 1625. Op die kaart is de ruimte voor het weeshuis ook al zichtbaar. De brug kende door de eeuwen heen aanpassingen. In 1832 werd door de stad opdracht gegeven de dan aanwezige houten brug te vernieuwen. Het maakte deel uit van een pakket tot vernieuwing van vier bruggen in de stad, brug 97 (dan een brug langs de Passeerdersgracht over de Looijerssloot), brug 111, brug 125 en brug 132 (dan een brug over de Anjeliersgracht, tegenwoordig Westerstraat, dus verdwenen). In 1898 is die brug aan vervanging toe, de Lauriergracht is dan vanaf mei een aantal maanden gestremd. Voor voetgangers werd een noodburg aangelegd. In 1924 is er weer groot onderhoud aan de brug. Het bleef echter een brug met ijzeren liggers waarover houten planken lagen. De huidige brug is in 1986 gelegd (het heeft een datumsteen gekregen, zie foto) en bestaat uit een betonnen overspanning. Wel heeft men de 19e eeuwse smeedijzeren balustrades weten te behouden.

De brug ging eeuwenlang anoniem door het leven. In 2016/2017 kon de burgerij voorstellen indienen tot naamgeving van die anonieme bruggen. De gemeente keurde in juli 2017 de inzending voor een vernoeming naar Batavus Droogstoppel, naar een fictief personage uit de Max Havelaar, van Multatuli goed en naar eigen zeggen enige tijd wonend aan de Lauriergracht 37.