Rijckerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijckerbrug
Brug 167 (Rijckerbrug) gezien naar het westen. Januari 2017
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Overspant Singelgracht
Brugnummer 167
Gebruik
Weg Rozengracht
Architectuur
Type plaatbrug
Rijckerbrug (Amsterdam-Centrum)
Rijckerbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Rijckerbrug of Ryckerbrug (brug nr. 167) is een vaste plaatbrug tussen Amsterdam-Centrum en Amsterdam-West en voert over de Singelgracht. De brug verbindt de Rozengracht na de kruising met de Nassaukade met de De Clercqstraat.

De eerste brug op deze plaats verscheen na de demping van de Rozengracht in het kader van de Westelijke Doorbraak in 1892. De huidige brug werd gebouwd in 1927 en werd ontworpen door Piet Kramer in opdracht van de Dienst der Publieke Werken. Op de brug bevindt zich aan de noordoostzijde een stenen beeldhouwwerk. De brug is een gemeentelijk monument.

De brug ligt in een belangrijke doorgaande oost-west route en wordt intensief door het autoverkeer en de tramlijnen 13 en 14 (sinds 22 juli 2018 tramlijn 19) gebruikt. Tot 1957 reed ook de Tramlijn Amsterdam - Zandvoort over de brug die was voorzien van drierailig spoor. In 1985 werd na spoorvernieuwing de derde rail verwijderd maar ter herinnering verscheen op de brug een klein stukje nieuwe derde rail van niet gelijke lengte, die dus niet gebruikt wordt. Bij de volgende spoorvernieuwing in 2018 werd het stukje nieuwe derde rail opnieuw aangelegd. Hierbij verscheen stadinwaarts een tramhalte op de brug. Vroeger bevond zich staduitwaarts vlak voor de brug een druk bezette bushalte. Gedurende de vernieuwing van Brug 108 werden de tramlijnen echter omgeleid en konden niet over de brug rijden.

De brug is vernoemd naar het voormalige bolwerk Rijck dat genoemd was naar een naburig dorp dat in de zeventiende eeuw bij een hevige storm in de Haarlemmermeer verdween. Op dit bolwerk werd in 1685 de stellingmolen De Victor gebouwd die er tot 1898 stond.[1]

Zie de categorie Brug 167, Rijckerbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.