Beatrix Potter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beatrix Potter (1913)

Beatrix Potter (Londen, 28 juli 1866Sawrey, 22 december 1943) was een Engels schrijfster en illustratrice van kinderboeken. Ze is wereldberoemd geworden met haar verhaaltjes over Peter Rabbit en zijn familie. Ze werd in 1866 in Londen geboren, in een welgesteld gezin. Ze ging in haar jeugdjaren niet naar school maar kreeg thuis in Londen les van gouvernantes. Hierdoor kwam ze weinig met andere kinderen in contact.

In haar jeugd kwam Beatrix Potter veel in aanraking met dieren en met de natuur. Vooral in de zomer, als haar vader een landhuis huurde, eerst in Schotland en later in het Lake District. De vele kleine huisdieren in het gezin, werden door haar geobserveerd en getekend. Haar carrière als schrijfster en tekenares van kinderverhalen begon in 1902 met de publicatie van The Tale of Peter Rabbit, uitgegeven door Frederick Warne. De allereerste vertaling van haar werk was die in het Nederlands en verscheen reeds in 1912 onder de titel Het Verhaal van Pieter Langoor bij de Rotterdamse uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. In 1905 vroeg Beatrix' redacteur, Norman Warne, zoon van de uitgever, haar ten huwelijk. Hij werd echter ziek en stierf slechts een paar weken later.

Datzelfde jaar kocht Beatrix een boerderij in Sawrey in het Lake District met de naam Hill Top. Daar bracht ze zo veel mogelijk tijd door, hoewel ze nog bij haar ouders woonde. De boerderij en het landelijke gebied eromheen begonnen in haar verhalen een rol te spelen en vele illustraties laten plekken aan het Lake District zien die tot op de dag van vandaag onveranderd zijn gebleven. In 1913 trouwde zij met William Heelis, een plaatselijke advocaat, en ging permanent in Sawrey wonen. Nu kregen schrijven en schilderen een tweede plaats naast het boerenbedrijf en de Herdwick-schapenfokkerij. Met een erfenis van haar ouders en uit de royalty's van haar boeken kon ze stukken land aankopen om deze als beschermd natuurgebied te kunnen behouden. Toen Potter in 1943 stierf, liet ze meer dan 1600 hectare natuur en vijftien landerijen na aan de staat, via de National Trust.

Verfilming[bewerken]

Het levensverhaal van Beatrix Potter werd verfilmd door Chris Noonan in de film Miss Potter uit 2006. De hoofdrollen werden vertolkt door Renée Zellweger en de Schotse acteur Ewan McGregor.

Externe links[bewerken]