Beemdkroon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beemdkroon
Beemdkroon
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Dipsacales
Familie:Caprifoliaceae (kamperfoeliefamilie)
Geslacht:Knautia (Knautia)
soort
Knautia arvensis
(L.) Coult. (1823)
Beemdkroon
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Beemdkroon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Beemdkroon (Knautia arvensis) is een plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend, maar sterk afgenomen. Beemdkroon komt voor in Europa en Azië.

Beemdkroon is een vaste plant. De plant wordt 15-60 cm lang en heeft grijsgroene bladeren. De onderste bladeren heel en de bovenste veerspletig. Beemdkroon heeft een vertakte wortelstok (rizoom) en soms ook uitlopers. De stengel is door zeer korte haren grijs en door de langere haren stijf behaard. Beemdkroon bloeit met lila bloemen vanaf juni tot de herfst. Ook komen soms witte of gele bloemen voor.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De bloemen bevatten veel nectar waar zowel dagvlinders als honingbijen en hommels op af komen. Er is zelfs een solitaire bij, de knautiabij (Andrena hattorfiana) die speciaal afhankelijk is van deze plant. Ook deze bij staat inmiddels op de Rode lijst van Bijen. Ook de knautiawespbij, wordt op deze plant gezien. Deze wespbij (Nomada armata) parasiteert op de knautiabij.

Beemdkroon komt in Nederland voor in bermen en op dijken met vochtige, kalkhoudende grond, maar ook in de binnenduinrand en langs randen met struikgewas komt de plant voor. Elders groeit de plant ook in weiden en houtwallen.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Beemdkroon is een indicatorsoort voor het mesofiel hooiland (hu) subtypes Glanshavergrasland en Kamgrasgrasland, een karteringseenheid in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het synoniem Scabiosa arvensis heeft betrekking op het eeuwenoude gebruik van de plant tegen schurft.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Beemdkroon (Knautia arvensis) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.