Berlinerbol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berlijnse bollen met pruimenconfituur
Berlinerbollen (links)

Berlinerbollen, Berlijnse bollen, Berliner bollen of Boule de Berlin (vooral in Vlaanderen gangbaar) zijn ronde lekkernijen die van gefrituurd gistdeeg gemaakt zijn en met confituur en/of banketbakkersroom worden gevuld. Ook de meeste Duitsers kennen het gebak als Berliner, behalve in Saksen en in Berlijn zelf, waar ze Pfannkuchen (pannenkoeken) worden genoemd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden deze bollen in België niet Berlijnse Bollen maar Boules de l'Yser (Bollen van de IJzer) genoemd, naar de rivier de IJzer waarachter het Belgische leger zich teruggetrokken had.

In Oostenrijk en Italië hebben ze de naam Krapfen.

Bereiding[bewerken]

De meeste variaties worden gemaakt van bloem, lauw water, gist, melk, suiker, eieren, boter en zout. Deze ingrediënten worden gemengd en gekneed, waarna het deeg een halfuurtje moet rijzen. Hiervan worden bolletjes gemaakt die tien minuten worden gebakken in olie van 160°C. De vulling wordt soms voor het bakken ingebracht maar meestal pas erna. Op de bol komt poedersuiker met soms wat kaneel.

Trivia[bewerken]

  • De Amerikaanse president John F. Kennedy gebruikte in een van zijn toespraken de woorden "Ich bin ein Berliner". Volgens een broodjeaapverhaal versprak hij zich daarmee en zei hij eigenlijk "ik ben een Berlinerbol". Hij had "Ich bin Berliner" (zonder lidwoord) moeten zeggen. Duitse taalkundigen wijzen dit echter van de hand.

Gelijksoortig gebak[bewerken]