Beukenbladsnavelkogeltje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 17 jul 2017 om 10:26. (1 bron(nen) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.4.2))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Beukenbladsnavelkogeltje
Apiognomonia errabunda op eik
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi
Stam:Ascomycota
Klasse:Sordariomycetes (Zakjeszwammen)
Onderklasse:Sordariomycetidae
Orde:Diaporthales
Familie:Gnomoniaceae
Geslacht:Apiognomonia
Soort
Apiognomonia errabunda
(Roberge ex Desm.) Höhn. (1918)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het beukenbladsnavelkogeltje (teleomorf:Apiognomonia errabunda, basioniem: Gnomonia quercina Kleb. 1918), anamorf:Discula umbrinella) is een schimmel die behoort tot de familie van de Gnomoniaceae. Het beukenbladsnavelkogeltje veroorzaakt necrose op eiken en beuken. De schimmel kan endofytisch voorkomen en is in Nederland uiterst zeldzaam.

De 135 - 250 micrometer grote perithecia worden in het voorjaar op afgevallen blad gevormd. De ascosporen zorgen voor nieuwe infecties. Vanaf mei/juni ontstaan op de bladeren onregelmatig gevormde, bruine vlekken. Bij een ernstige aantasting kan het hele blad bruin worden en verschrompelen. Ook kunnen jonge twijgen aangetast worden. In het blad en de bast worden in de loop van de zomer 100 - 250 micrometer grote acervuli gevormd. De eencellige conidiën dringen onder gunstige omstandigheden het blad vooral binnen via de cuticula en minder via de huidmondjes.

Beukenbladsnavelkogeltje op Fagus grandifolia

Externe links

Zie de categorie Apiognomonia errabunda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.