Bio-ethiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bio-ethiek is een tak van de moraalwetenschap, die zich bezighoudt met de ethische aspecten van menselijke ingrepen in het menselijk leven en dierlijk leven.

Morele vraagstukken rond het begin en het einde van het leven zijn reeds heel oud. Nieuwe morele vraagstukken ontstonden bij de harttransplantaties van Dr. Christiaan Barnard in Zuid-Afrika eind jaren 1960. Het hart was toen nog voor veel mensen meer dan een pomp, namelijk de "zetel" van de emoties, ziel.

Tegenwoordig behandelt de bio-ethiek vooral vraagstukken in verband met euthanasie, abortus provocatus, in-vitrofertilisatie, genetische manipulatie en dergelijke.

In snel tempo ontstonden wetenschappelijke instituten voor bio-ethiek die de biologische en medisch-technische vooruitgang met ethische studies begeleiden:

In Vlaanderen bestaat de socio-culturele beweging De Maakbare Mens vzw die informatie- en sensibilisatiecampagnes voert over bio-ethische en biomedische thema's.

In vele grotere ziekenhuizen zijn ethische commissies gevormd die toezicht houden op de ethische aspecten van de geneeskunden en op medische experimenten met mensen.

Lijst van bio-ethici[bewerken]

Zie ook[bewerken]