Bos (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bos (geslacht)
Fossiel voorkomen: Pleistoceen tot heden
Gaur
Gaur
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Onderklasse: Theria
Infraklasse: Eutheria (Placentadieren)
Orde: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Onderfamilie: Bovinae
Geslacht
Bos
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Bos (geslacht) op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bos (geslacht) op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Bos is een geslacht van zoogdieren, met als bekendste nog levende soort het gedomesticeerde huisrund. Het geslacht vormt met andere geslachten de onderfamilie Runderen, waartoe onder meer behoren de wisent, de waterbuffel en diverse antilopen, waaronder de koedoes.

Oeros[bewerken]

Bos primigenius, de oeros, was de directe voorouder van de huidige huisrunderen. Dit enorme, 3 meter lange dier werd door de toen levende mensachtigen, ongeveer 6000 jaar geleden, al als vee gehouden. Er werd echter al veel langer jacht gemaakt op de oeros, totdat het dier door overbejaging uiteindelijk uitstierf in Polen in 1627. In Lascaux, Midden-Frankrijk bevinden zich beroemde rotsschilderingen, waarop de oeros meermaals staat afgebeeld. Resten van dit dier werden gevonden in Europa (Groot-Brittannië en Polen), India en Noord-Afrika.

Verspreiding[bewerken]

Dit geslacht ontstond in Azië, van waaruit het zich uitbreidde naar de Oude Wereld, waar het aan het einde van de laatste ijstijd een groot deel van West-Europa tot Oost-Azië, de arctische toendra’s tot Noord-Afrika en India bewoonde.

Soorten[bewerken]

Heden komen verschillende (onder)soorten runderen voor.

  • De banteng (Bos javanicus) is een wild rund uit de bossen van Zuidoost-Azië. Het Balirund is een gedomesticeerde vorm van deze soort. Verwilderde Balirunderen leven in Australië.
  • Het bromrund of de jak (Bos grunniens of Bos mutus)(of yak), vorkomend in Centraal-Azië, en is gedomesticeerd
  • De gaur (Bos frontalis of Bos gaurus), een Aziatische rundersoort. Hij komt voor in de bossen van India en Zuidoost-Azië, gedomesticeerd tot gayal.
  • Het huisrund (Bos taurus), afstammeling van de oeros Bos primigenius, en in grote delen van de wereld voorkomend als landbouwhuisdier.
  • De kouprey (Bos sauveli), een rund uit Zuidoost-Azië.
  • De zeboe of het bultrund (Bos taurus indicus) is een rund dat in het Indische subcontinent en Afrika wordt gedomesticeerd.