Spinorchidee (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brassia)
Spinorchidee
Brassia verrucosa in bloei
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Stam:Embryophyta (landplanten)
Klasse:Spermatopsida (zaadplanten)
Clade:Angiospermae (bedektzadigen)
Clade:Monocotyledones (eenzaadlobbigen)
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (orchideeënfamilie)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Cymbidieae
Subtribus:Oncidiinae
Geslacht
Brassia
R.Br. (1813)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spinorchidee op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Spinorchidee (Brassia) is een geslacht uit de orchideeënfamilie (Orchidaceae). Het geslacht is inheems in Florida, Mexico, de Caraïben, Centraal-Amerika en in het centrale en noordelijke deel van Zuid-Amerika.[1][2]

Spinorchideeën zijn groenblijvende planten, die (afhankelijk van de soort) een epifytische en/of lithofytische levensvorm kunnen hebben. De soorten uit dit geslacht hebben ovale, groene pseudobulben met meestal twee bladeren. De bloemen kenmerken zich onder andere door de relatief lange en smalle kroon- en kelkbladen. Bij de meeste soorten uit het geslacht zijn de bloemen geelgroen met bruin van kleur. In mindere mate komen ook de bloemkleuren wit, oranje, geel en purper voor. De bloemstengels van spinorchideeën groeien uit de onderkant van de voornaamste pseudobulb.

Brassia aurantiaca, een spinorchidee met opvallende oranje bloemen

Spinorchideeën maken voor hun bestuiving gebruik van mimicry. Ze worden hoofdzakelijk bestoven door vrouwelijke spinnendoders uit de genera Pepsis en Campsomeris. Deze spinnendoders worden verward door de bloemen die op spinnen lijken en steken in de lip om hun 'prooi' te doden, terwijl ze zonder succes probeert haar prooi te grijpen. Door deze bewegingen komt de spinnendoder in contact met het pollinarium, dat vervolgens aan haar kop blijft plakken. Door het vervolgens bij een andere spinorchideeënbloem te proberen, worden de bloemen bestoven.

Cultivatie[bewerken | brontekst bewerken]

Een relatief klein aantal soorten uit het geslacht zijn in cultuur gebracht; sommige cultivars zijn populaire kamerplanten geworden. Brassia kan intergenerische hybriden vormen met leden van onder andere de verwante orchideeëngeslachten Oncidium, Miltonia, Odontoglossum en Leochilus.

Brassia 'Rex', een kruising tussen Brassia verrucosa en Brassia gireoudiana

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

In de onderstaande lijst staan alle soorten uit het geslacht spinorchidee (Brassia).[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]