Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB)
Het embleem van de BSB
Het embleem van de BSB
Oprichting 1975[1]
Land Vlag van Nederland Nederland
Krijgsmachtonderdeel Koninklijke Marechaussee
Aantal ±400 personen[1]

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is een speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee die behoort tot de special forces van Nederland. De eenheid heeft verschillende taken, waaronder het fungeren als arrestatieteam, observatieteam en het beschermen van personen in risico-omgevingen/gebieden of levensgevaar.

De taken[bewerken]

De BSB is opgericht als brug tussen de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) van het Korps Mariniers en het arrestatieteam van de politie. De BSB is naar het model van de Duitse GSG9 (Grenzschutz Gruppe 9) geformeerd. De BSB, die deel uitmaakt van de marechaussee en dus een militaire organisatie is, bestaat enkel uit militairen. Deze worden geworven uit de eigen gelederen van de marechaussee, regiopolitie en diverse speciale defensie-eenheden (oa. Korps Commandotroepen, Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade). Alle BSB'ers volgen de BSB-opleiding en daarna verdere specialisatie (OT, AT ed). Ook volgen de kandidaat BSB'ers die niet bij de KMar of politie vandaan komen de opleiding tot Algemeen Opsporingsambtenaar. De officiële functie benaming is; "wachtmeester bijzondere opdrachten" (dan wel de van toepassing zijnde rang).

De BSB zal in alle gevallen als eenheid optreden en nooit naar buiten treden als individu. Uit bescherming van de persoonlijke levenssfeer van haar leden, doet de BSB nooit uitspraken over personalia.

De BSB heeft vier afdelingen:

Persoonsbeveiliging[bewerken]

Dit betreft voornamelijk de (persoons-)beveiliging van ambassadepersoneel; o.a. buitenlandse (militaire) attachees. Deze VIPpers (zoals ze ook genoemd worden) werken nauw samen met de DBB (Dienst Bewaken en Beveiligen) van de Nationale Politie.

Observatie[bewerken]

Zoals elk OT wordt het OT BSB ingezet nadat er een last tot stelselmatige observatie door een Officier van Justitie is afgegeven. De wettelijke kaders hiervoor staan gegeven in het Wetboek van Strafvordering en de Wet Bijzondere opsporingsbevoegdheden. Stelselmatige observatie houdt niets meer of minder in dan het heimelijk waarnemen van personen teneinde (ten dele) inzicht te krijgen in diens persoonlijke levenssfeer. Vaak gaat dit gepaard met het 'tappen' (afluisteren) van de telefoon(s) van het subject. De duur van een observatie zegt niets over het wel of niet stelselmatig zijn. De diepgang en het doel wel.

Observatieteams van de BSB gebruiken bij dynamische observatie onopvallende auto's (voertuigen zonder bijzondere aanpassingen) om te volgen, vanuit te fotograferen of te filmen. Statische observatie gebeurt vaak vanuit een (of een aantal) vaste objecten, van waaruit een subject (persoon) bekeken wordt. Dit gebeurt doorgaans in zogenaamde rij- en volgploegen van 7 tot 10 leden.

Bij grote evenementen mengen leden van het observatieteam zich onder de toeschouwers of nemen zij plaats op (doorgaans hoge) strategische plekken. Het observeren van 'gevaarlijke' activisten is ook een taak van de BSB. Men doet dit geregeld op aanvraag van onder andere de AIVD. De observatieteams van de AIVD zijn immers niet bewapend, die van de BSB echter wel.

Bijzondere opdrachten[bewerken]

Het takenpakket van de afdeling bijzondere opdrachten bestaat onder andere uit het beveiligen van politici, diplomaten en veroordeelde criminelen onder zware levensbedreiging. Ook is ze aangewezen om andere speciale taken uit te voeren in opdracht van de staat.

Arrestatieteam[bewerken]

Het arrestatieteam (Aanhoudings en ondersteuningsteam AOT) van de BSB wordt ingezet om in levensbedreigende en tactisch moeilijke situaties in actie te komen, zoals het aanhouden van vuurwapengevaarlijke criminelen, het overmeesteren van springers (personen op het punt staan zelfmoord te plegen), het verrichten van specifieke werkzaamheden op hoogte en het onderhandelen dan wel in actie komen tijdens een gijzeling. Het AOT BSB wordt veelvuldig ingezet tegen buitenlandse criminelen die in Nederland aangehouden of overmeesterd moeten worden. Het AOT BSB zal daarnaast zo nodig aanhoudingen van militairen verrichten, aangezien de BSB onderdeel van de Koninklijke Marechaussee is.

Uitrusting[bewerken]

Bewapening[bewerken]

De BSB heeft als standaard pistool de Glock 17, maar dit wapen wordt meestal als secundair wapen gebruikt. Naast de Glock 17[2] en 26[2] heeft de BSB de beschikking over een grote hoeveelheid aan verschillende wapens, waaronder de Heckler & Koch MP5[2] en de Heckler & Koch MP7[2], de FN P90[2], de Heckler & Koch P9, Heckler & Koch 416 en (waarschijnlijk) 417, diverse scherpschuttersgeweren en lichte machinegeweren zoals de FN Minimi[2]. Alle wapens zijn in diverse uitvoeringen op voorraad. De wapensamenstelling is per taak specifiek samengesteld . Zo is het voor het arrestatieteam gebruikelijk om de Heckler & Koch MP5 en de Glock 17 te gebruiken, de persoonsbeveiligers maken vaak gebruik van de Heckler & Koch MP5K en de Glock 17 en 26, de BSB'ers van bijzondere opdrachten maken voornamelijk gebruik van de Heckler & Koch 416 en de Glock 17 en 26. [bron?]

Voertuigen[bewerken]

De BSB beschikt over verschillende soorten voertuigen, waarvan een aantal is gepantserd. De volgende voertuigen staan bekend als BSB-voertuigen,[bron?] maar om veiligheidsredenen worden daar officieel geen mededelingen over gedaan:

Zie ook[bewerken]