Brouwerij Van Den Bossche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brouwerij Van den Bossche)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Projet bière logo v2.png Portaal Bier
Aan het Sint-Lievensplein in Sint-Lievens-Esse
Brouwketel in Brouwerij Van Den Bossche.

Brouwerij Van Den Bossche is een brouwerij in het Belgische en Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Esse, deelgemeente van Herzele. De brouwerij werd opgericht in 1897 en is nog altijd in handen van dezelfde familie.

1897[bewerken | brontekst bewerken]

Arthur Van Den Bossche (1875-1925) startte zijn brouwerij in 1897 op het Sint-Lievensplein van Sint-Lievens-Esse. Hij was de schoonzoon van de brouwersfamilie Callebaut uit Wieze, nu[(sinds) wanneer?] bekend als bereiders van chocolade.

Na de dood van Arthur in 1925 bouwden zijn echtgenote en hun zonen Willy en Marc Van den Bossche het bedrijf verder uit. In 1975 kwam Ignace Van Den Bossche, zoon van Mark, als vennoot in de brouwerij en in 1981 werd hij zaakvoerder. Momenteel is de vierde generatie actief in de brouwerij.

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

De bekendste bieren zijn Pater Lieven Blond, Pater Lieven Triple, Pater Lieven Bruin, Kerst Pater, Lamoral Degmont, Livinus en Buffalo, dat (volgens de brouwer) per toeval voor het eerst werd gebrouwen in 1907. Tijdens een voorstelling van het Circus Buffalo Bill in Sint-Lievens-Esse had door vergetelheid het productieproces een andere wending gekregen, maar het bier bleek desondanks in de smaak te vallen.

Men kan dit bedrijf, dat gelegen is aan het prachtige dorpsplein aldaar, ook bezoeken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Van Den Bossche brewery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.