Brug 271

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug 271
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Oost
Overspant Molenwetering
Bouw
Bouwperiode 1957/1958
Gebruik
Weg Rutherfordstraat
Architectuur
Type vaste brug
Architect(en) Dienst der Publieke Werken
Bijzonderheden metselwerk, hekwerk
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Brug 271 is een vaste brug in Amsterdam-Oost. De brug vormt de verbinding tussen de Rutherfordstraat (westkant) en het Archimedesplantsoen (oostkant) in de wijk Watergraafsmeer.

Ze overspant daarbij de Molenwetering. De brug lijkt daarbij op een kruising tussen een oude welfbrug en een brug over een duiker. De brug heeft een curieus uiterlijk. De landhoofden en overspanning kennen verticaal gemetseld baksteen, de boog is daarbij van een relatief dunne laag beton. Op de bakstenen ligt een keurig horizontaal wegdek, dat ervoor zorgt dat de brug vanaf de weg eigenlijk nauwelijks opvalt. Het opvallendste aan de brug zijn de balustrades. Tussen betonnen plastieken staat een wit stalen hekwerk nog verder ingeklemd tussen betonnen pilaren.

De brug dateert van ongeveer 1957 en is waarschijnlijk afkomstig van de Dienst der Publieke Werken. Daar waren toen de architecten Dirk Sterenberg en Dirk Slebos als opvolgers van Piet Kramer verantwoordelijk voor het ontwerp van bruggen. In hun eerste jaren lieten Sterenberg en Slebos zich nog door het werk van Kramer beïnvloeden. Kramer is bekend vanwege de gemetselde bakstenen brugwanden en (giet)ijzeren sierbalustrades. De meest noordelijke balustrade staat niet meer op de brug, maar staat loodrecht langs de waterkant. Begin 21e eeuw is de brug opgeknapt.