Bruijns sikkelsnavel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruijns sikkelsnavel
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Corvoidea
Familie:Paradisaeidae (Paradijsvogels)
Geslacht:Drepanornis (Sikkelsnavels)
Soort
Drepanornis bruijnii
(Oustalet, 1880)
Afbeeldingen Bruijns sikkelsnavel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bruijns sikkelsnavel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Bruijns sikkelsnavel (Drepanornis bruijnii synoniem: Epimachus bruijnii) is een middelgrote paradijsvogel (Paradisaeidae) uit de orde zangvogels en de superfamilie Corvoidea. Het is een endemische vogelsoort uit Nieuw-Guinea. De soort is vernoemd naar de Nederlandse natuuronderzoeker en handelaar in exotische dieren Antonie Augustus Bruijn. Bruijn is de schoonzoon van dhr. Duivenboden op Ternate die in van 1858 tot 1862 Alfred Russel Wallace hielp bij zijn expedities door de Molukken en naar Vogelkop. Een deel van de vogelcollectie van Bruijn en zijn schoonvader is in het bezit van het Zoölogisch Museum Amsterdam

Kenmerken[bewerken]

De Bruijns sikkelsnavel is een middelgrote olijfbruin gekleurde, paradijsvogel, ongeveer 35 cm lang. Het mannetje heeft een naakte grijzig paarse huid rond de ogen met een bruine iris en een lichte sikkelvormige snavel. Boven het oog zijn kleine hoornachtige wenkbrauwveren. De Bruijns sikkelsnavel heeft sierveren voor op de borst met iriserend rode en paarse uiteinden en lager op de borst sierveren met blauw- en groengekleurde uiteinden. Het vrouwtje mist al deze sierveren, ze is kleiner en bleker gekleurd dan het mannetje.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De Bruijns sikkelsnavel is een niet zo bekende soort van de laaglandbossen langs de noordkust Nieuw-Guinea van de Geelvinkbaai in Papoea tot iets voorbij Vanimo in Papoea-Nieuw-Guinea.[2] De Bruijns sikkelsnavel is vrij algemeen binnen dit habitat van laaglandbos (lager dan 175 m boven de zeespiegel) en selectief gekapt oerwoud.

Status[bewerken]

Dit type leefgebied wordt bedreigd door ontbossing. Omdat de vogel voorkomt in alleen dit gebied, staat hij als Gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.[1] Handel (levend, dood of in onderdelen) in deze vogelsoort (en alle andere paradijsvogels) is volgens de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten (het CITES-verdrag) verboden.