Bruinrugtodietiran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruinrugtodietiran
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Tyrannidae (Tirannen)
Geslacht: Hemitriccus (Todietirannen)
Soort
Hemitriccus kaempferi
(Zimmer, 1953)
Bruinrugtodietiran op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De bruinrugtodietiran (Hemitriccus kaempferi) is een zangvogel uit de familie tirannen (Tyrannidae).

Naamgeving[bewerken]

De wetenschappelijke naam van deze soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 1953 door de Amerikaan John Todd Zimmer. Hij noemde de vogel naar de Duitse natuurwetenschapper Emil Kaempfer die het holotype in 1929 verzamelde. De betekenis van de wetenschappelijke naam is 'kleine Kaempfer's vliegenvanger (vogel)'. De Braziliaanse naam luidt Maria-catarinense, hetgeen Maria uit Santa Catarina betekent. Zijn Nederlandse naam is bruinrugtodietiran.

Kenmerken[bewerken]

De bruinrugtodietiran bereikt een lengte van 10 centimeter. Het is een kleurrijke vogel met een voornamelijk olijfgroene rug, geel beige buik, grijze poten en bruine vleugels met olijfgroene strepen. Verder is de iris bruin, de snavel grijs en de voorkant van de kop kastanjebruin.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze vogel is endemisch in Brazilië en komt daar voor in de staten Paraná en Santa Catarina. De natuurlijke habitats zijn subtropische of tropische vochtige laagland bossen en zwaar gedegradeerd vroeger bossen op een hoogte van zeeniveau tot 250 m. Deze habitats liggen in de restanten van het Atlantisch Woud in het zuiden van het land.

Voeding[bewerken]

De bruinrugtodietiran voedt zich met insecten en andere ongewervelden.

Status[bewerken]

De soort wordt beschermd door de Braziliaanse wet. Desondanks wordt deze vogel bedreigd door habitatverlies. Om deze reden staat de bruinrugtodietiran als bedreigd op de rode lijst van de IUCN.