Caesalpinia decapetala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Caesalpinia decapetala
Caesalpinia decapetala (Engels: Mysore thorn)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Caesalpinioideae
Geslacht:Caesalpinia
Soort
Caesalpinia decapetala
(Roth) Alston (1931)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Caesalpinia decapetala op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De plant Caesalpinia decapetala is in het Engels onder andere bekend als Mysor thorn of katteklauw (Cat's claw). Het is een uit India afkomstige tropische boomsoort die als invasieve soort over grote delen van de wereld door de mens is verspreid.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een forse, doornachtige altijd groen blijvende struik of boom die 2 tot 4 meter hoog kan worden en als klimplant een hoogte van meer dan 10 meter kan bereiken. Deze plant vorm dichte struiken en op de stengels of stam van de boom zitten verspreid een groot aantal doornen. De samengesteld geveerde bladeren zijn donkergroen en tot 30 cm lang, de deelblaadjes zijn tot 8 mm breed. De bloemen zijn geel en zitten in trossen die 10 tot 40 cm lang zijn. De vruchten zijn bruine, houtige, platte, gladde peulen die ongeveer 8 cm lang zijn.

Exoot[bewerken | brontekst bewerken]

De plant werd geïntroduceerd op onder andere de Fiji, Frans-Polynesië, Hawaï, Nieuw-Caledonië, Norfolk Island, Australië, China, Japan, Korea, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Thailand, Vietnam, Mauritius, Réunion, Rodrigues en zuidelijk Afrika. De plant heeft zich op veel plaatsen ontwikkeld als een invasieve soort (exoot) die ernstige ecologische problemen veroorzaakt vooral in natuurgebieden waarbij behoud van de oorspronkelijke vegetatie de voornaamste beheerdoelstelling is. Maar ook in cultuurland kunnen grote problemen ontstaan omdat de plant ondoordringbare doornstruiken vormt, hoog tegen bomen op klimt, weidegronden ontoegankelijk maakt voor vee en bospaden overwoekert.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Biancaea decapetala van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.