Calumma gastrotaenia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Calumma gastrotaenia
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Calumma gastrotaenia in het Analamazoatra-reservaat
Calumma gastrotaenia in het Analamazoatra-reservaat
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Calumma
Soort
Calumma gastrotaenia
(Boulenger, 1888)
verspreidingsgebied
verspreidingsgebied
Afbeeldingen Calumma gastrotaenia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Calumma gastrotaenia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Calumma gastrotaenia is een kleine hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae). Hij is endemisch in Madagaskar en leeft in de vochtige wouden in het oosten van het eiland.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Calumma gastrotaenia heeft een langwerpige kop en lichaam en een relatief kleine lichaamslengte tussen de 15 en 20 centimeter. De kameleon heeft een groene, bruine of gele huid met een witte onderzijde. Een dunne lichte streep loopt van de snuit via de ogen en de flanken naar de basis van de staart. Sommige exemplaren hebben witte vlekken. Het mannetje heeft een beenachtige kam op de kop en is langer dan het vrouwtje.

Leefwijze[bewerken]

Calumma gastrotaenia leeft in struiken en lage bomen van vochtige wouden, waar hij jaagt op kleine insecten. Hij schijnt een voorkeur te hebben voor een leefomgeving vlakbij stromend water.[2] De kameleon slaapt doorgaans op een hoogte van 1 tot 2,5 meter boven de grond.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het verspreidingsgebied van Calumma gastrotaenia ligt in de oostelijke subtropische bossen van Madagaskar, van Maevatanana in het noorden tot het Andringitramassief in het zuiden.[1] De kameleon is aangetroffen op hoogtes tussen 600 tot 1530 meter boven zeeniveau.[2]

Beschermingsstatus[bewerken]

Calumma gastrotaenia is wijdverbreid in zijn verspreidingsgebied en wordt beschermd in een aantal beschermde gebieden, waaronder de nationale parken Andasibe Mantadia en Ranomafana. De soort lijkt goed te gedijen in versnipperde wouden. Op de lijst van CITES is hij opgenomen in Bijlage II, wat wil zeggen dat voor de handel een vergunning moet worden aangevraagd. Sinds 1995 is de export uit Madagaskar verboden. De soort staat als 'niet bedreigd' (LC of Least Concern) op de Rode Lijst van de IUCN, al lijkt de populatieomvang langzaam achteruit te gaan en vormt ontbossing een mogelijke bedreiging voor de toekomst.[1]

Taxonomie[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Albert Boulenger in 1888. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chamaeleo gastrotaenia gebruikt, gevolgd door Chamaleo grandidieri (Mocquard) in 1900. De soortnaam is afgeleid van de Oudgriekse woorden γαστήρ, gastēr ('buik') en ταινία, tainia ('band'). Er worden drie ondersoorten onderscheiden. C. g. andringitraensis komt voor in het Andringitramassief en onderscheidt zich doordat het mannetje een rugkam heeft. De overige ondersoorten zijn C. g. marojezensis in en C. g. guillaumeti.