Naar inhoud springen

Capsicum annuum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Capsicum annuum
Paprika
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Solanales
Familie:Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht:Capsicum
Soort
Capsicum annuum
L. (1753)
Paprikabloem
hete peper
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Capsicum annuum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Capsicum annuum (capsicum = kapselvormig, annuum = eenjarig) is de botanische naam van een plantensoort uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Hoewel de naam eenjarig suggereert, is de plant wel degelijk meerjarig onder de goede omstandigheden. Capsicum annuum is commercieel belangrijk als leverancier van paprika en van sommige chilipepers. Als bij vele cultuurplanten is de soortomgrenzing enigszins vaag. Volgens de Flora of China moeten de planten die soms Capsicum frutescens genoemd worden wel degelijk tot deze soort gerekend worden.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt van nature voor in Zuid-Amerika. Spanjaarden brachten de vrucht naar Europa, waarna deze in verschillende landen populair werd. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Nederlanders de plant (en de vrucht) uit West-Indië (het tegenwoordige Suriname) naar Nederlands Oost-Indië (het tegenwoordige Indonesië) gebracht om in plantages te verbouwen, als aanvulling op en vervanging van de ronde korrelpeper, die een andere 'hete' stof bevat, namelijk piperine. Net als piperine werkt de werkzame stof van deze plant, capsaïcine, conserverend. Deze rode pepers werden vooral verbouwd op het eiland Lombok, waaraan deze pepers hun Indonesische naam danken (lomboks).

De Turken hebben mogelijk de peper geïntroduceerd in Hongarije (Hongarije heeft lange tijd deel uitgemaakt van het Groot Ottomaanse Rijk). In Hongarije is verder gekweekt tot de inmiddels als paprika bekende variëteiten. De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars, waarin het peper betekent.[1] De naam paprika is (in Hongarije) een verzamelnaam voor zowel rode, gele, geelwitte, lichtgroene tot donkergroene, zowel scherpe en zoete, en zowel de smalle puntige vormen tot de stompe, meer opgeblazen vormen.

Werkzame stoffen[bewerken | brontekst bewerken]

De plant bevat veel vitamine A, vitamine C, capsaïcine, dihydrocapsaïcine, nordihydrocapsaïcine capsanthine en oleoresine.[2]

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Poeder van de vruchten kan worden gebruikt om de natuurlijke afweer te vergroten bij infectieziekten, in het bijzonder middenoorontsteking. Bij overgevoeligheid van de slijmvliezen van het maag- en darmkanaal werkt het poeder kalmerend. Bij reumatische pijn en overgevoeligheid aan kou kan het poeder ook worden aangewend.[2] Het extract van Capsicum annuum wordt gebruikt als een voedingskleurstof. Het heeft het E-nummer E160.[3]

Rassen[bewerken | brontekst bewerken]

Veelvoorkomende rassen zijn:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Capsicum annuum op Wikimedia Commons.