Carbonado (diamant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carbonado

Carbonado, zwarte diamant , is een soort in de natuur gevormde polykristallijne diamant afkomstig van alluviale afzettingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Brazilië en komt ook voor in de vulkaan Kozelski in Kamtsjatka. Hun natuurlijke kleur is zwart of donkergrijs en ze zijn poreuzer dan andere diamanten.

Ongebruikelijke eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot andere natuurlijke polykristallijne diamanten, heeft carbonado geen uit de aardmantel afkomstige insluitsels en een lage δ-C13 waarde (de verhouding van koolstofisotopen). Carbonado vertoont ook een zeer sterke luminescentie (fotoluminescentie en kathodeluminescentie) die wordt veroorzaakt door stikstof en door vacatures in het kristalrooster. Analyse van de luminescentie stelt voor dat er radioactieve opneming in het vormingsproces van carbonado bestond. Deze en andere kenmerken die carbonado van andere diamanten onderscheiden hebben geleid tot vragen in verband met de oorsprong van carbonado.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende hypotheses over de oorsprong van carbonado:

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Garai, J.; Haggerty, S.E.; Rekhi, S. & Chance, M.; 2006: Infrared Absorption Investigations Confirm the Extraterrestrial Origin of Carbonado-Diamonds, Astrophysical Journal Letters 653, pp L153-L156.