Carl Ludvig Engel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carl Ludvig Engel
portret van Engel
Persoonsinformatie
Nationaliteit Pruisisch
Geboortedatum 13 Juli 1778
Geboorteplaats Berlijn, Koninkrijk Pruisen
Overlijdensdatum 4 Mei 1840
Overlijdensplaats Helsinki, Grootvorstendom Finland, Keizerrijk Rusland
Beroep architect
Werken
Belangrijke gebouwen Domkerk van Helsinki
Presidentieel paleis
Kerk van de Heilige Drievuldigheid
Nationale Bibliotheek van Finland
Universiteit van Helsinki
Stadhuis van Helsinki
Esplanadi
Belangrijke projecten Stadsplan Helsinki
Senaatplein
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Johann Carl Ludwig Engel (Berlijn 3 juli 1778 - Helsinki 14 mei 1840) was een Pruisisch-Finse architect en schilder. Hij was een studievriend van Karl Friedrich Schinkel en was naast Alvar Aalto de invloedrijkste architect in Finland.[bron?]

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Carl Ludwig Engel werd geboren als zoon van een Berlijnse metselaarsbaas. Hij studeerde van 1800 tot 1804 architectuur aan de bouwkundige school. Omdat hij geen baan kon vinden vanwege de Franse bezetting onder Napoleon, ging hij voor een Russische opdrachtgever in 1809 in Tallinn (toen Reval geheten) aan de slag als stadsarchitect, en kreeg in 1816 opdracht van Tsaar Alexander I om Helsinki, de nieuwe hoofdstad van het grootvorstendom Finland, te ontwerpen. Hij ontwierp bijna alle gebouwen rondom het Senaatplein en de Markt zoals de Domkerk, de nationale bibliotheek, het oude Universiteitsgebouw, Het presidentieel paleis, Het stadhuis en het Esplanadi stadspark.

Niet alleen op Helsinki maar ook op vele andere Finse steden legde hij een belangrijk stempel. Zo ontwierp hij de Domkerk van Lapua (1827), het Post- en tolhuis Eckerö in Åland (1828), het stadhuis van Lappeenranta (1829) en de Domkerk van Oulu (1845). Ook ontwierp hij de stadsplattegronden van veel Finse steden, waaronder Turku (1828; heropbouw na de grote brand), Tampere (1830), Hämeenlinna (1831), Porvoo (1832), Jyväskylä (1833) en Mikkeli (1837).

Veel van zijn werken werden pas na zijn dood (af)gebouwd.

Zie de categorie Carl Ludvig Engel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.