Carrozzeria Castagna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carrozzeria Castagna
Logo
Rechtsvorm S.r.l.
Oprichting 1849
Oprichter(s) Carlo Castagna
Sleutelfiguren Gioacchino Acampora
Uberto Petra
Land Vlag van Italië Italië
Hoofdkantoor Milaan
Producten Carrosseriebouwer
Industrie Auto-industrie
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Carrozzeria Castagna is een designbureau en producent van autocarrosserieën uit Milaan, Italië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1849-1954[bewerken | brontekst bewerken]

Carrozzeria Castagna werd in 1849 opgericht in Milaan door Carlo Castagna voor het bouwen van luxueuze koetsen. Dankzij de hulp van enkele rijke Milanese families groeit het bedrijf uit tot een bekende koetsenbouwer. Tegen het eind van de 19e eeuw worden de eerste carrosserieën voor gemotoriseerde voertuigen gebouwd voor de Italiaanse invoerders Ottolini en Ricordi van Benz. In het begin van de twintigste eeuw komt de Italiaanse auto-industrie van de grond - in 1899 werd FIAT opgericht - en Castagna gaat zich dan ook richten op die markt. In 1905 bouwt Castagna de Sparveiro voor koningin Margaretha van Savoye op basis van een Fiat 24HP. In 1914 bouwt Castagna de Alfa 40-60 HP Aerodinamica met een torpedovormig koetswerk voor graaf Marco Ricotti.

In 1915 sterft Carlo Castagna en zijn zoon Ercole neemt de leiding van het bedrijf over. Hij verhuist het bedrijf naar een nieuwe fabriek aan de via Montevideo met een grotere capaciteit en onder zijn leiding gaat Castagna chassis en carrosserieën bouwen voor de grote automerken uit die tijd zoals Alfa Romeo, Hispano Suiza, Isotta Fraschini, Lancia en Mercedes. Het bedrijf telt ondertussen 4000 werknemers en was daarmee de grootste Italiaanse producent van autocarrosserieën. Castagna blijft echter vooral bekend voor het bouwen van eenmalige koetswerken voor de rijkeren en kan onder andere Paus Pius XI tot zijn klanten rekenen.

Na de Tweede Wereldoorlog verandert de markt en is er minder plaats voor producenten die zich bezighouden met de bouw van unieke carrosserieën. In 1954 moet de fabriek zijn deuren sluiten.

1995-heden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 verkregen Gioacchino Acampora en Uberto Pietra de rechten op de naam Castagna en probeerden zij het merk nieuw leven in te blazen. Opnieuw werd het bedrijf gevestigd in Milaan en op basis van een SZ van het eveneens Milanese bedrijf Alfa Romeo bouwden zij de Castagna Vittoria, genoemd naar de dochter van Pietra. De wagen werd voor het eerst voorgesteld op de Autosalon van Genève en Acampora zorgde voor het gewaagde ontwerp. In 2002 werd de Maserati Auge voorgesteld op het Concorso D’Eleganza di Villa d’Este. Castagna houdt zich tegenwoordig bezig met zowel de bouw van unieke eenschalige modellen als het tunen van bestaande modellen.

Modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Alfa 40-60 HP Aerodinamica uit 1914
Alfa Romeo RM Sport Castagna uit 1924
Castagna Aria uit 2005
Isotta Fraschini Imperial Landaulet uit 2006

Deze lijst is niet volledig.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]