Catharina Hooft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Happytravels (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2018 om 08:24. (correcte schrijfwijze sinds publicatie Dudok van Heel (2009))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Catharina Hooft
Catharina Hooft in 1636 door Nicolaes Eliasz. Pickenoy, in de Gemäldegalerie Berlijn
Vrijvrouwe van Purmerland en Ilpendam[1]
Periode 1678 - 1690/1691 (tussen 1678 en 1690 samen met har zoon Jacob de Graeff)
Voorganger Maria Overlander
Opvolger Pieter de Graeff
Vader Pieter Jansz Hooft
Moeder Gertruid Overlander van Purmerland
Dynastie Hooft

Catharina Pietersdr Hooft, vrijvrouwe van de vrije en hoge heerlijkheid van Purmerland en Ilpendam (Amsterdam, 28 december 1618 - Slot Ilpenstein, ca. 30 september 1691) was een bekend persoon uit de Gouden Eeuw. Zij stamde af van het Amsterdamse regentengeslacht Hooft.

Biografie

Catharina Hooft werd geboren als dochter van Pieter Jansz Hooft (een verwant van Cornelis Hooft en de oom van Pieter Corneliszoon Hooft) en Gertruid Overlander van Purmerland (1577-1653). Het geslacht Hooft behoorde tot de Amsterdamse regentenklasse. Catharina had vele beroemde familieleden; zo was Volckert Overlander haar grootvader, waren Andries de Graeff en Frans Banninck Cocq haar zwagers, de gebroeders Andries, Cornelis en Jan Bicker, evenals Johan en Cornelis de Witt haar neven.

Op 18-jarige leeftijd huwde zij met Cornelis de Graeff. Uit dit huwelijk werden twee levensvatbare zonen geboren:

In 1652 werd zij, samen met haar man en haar zonen door Jan Victors uitgebeeld als de aartsvader Isaak en Rebekka. Het echtpaar bewoonde het lustslot Zoestdijk in Baarn. In 1660 werd haar man Cornelis samen met Johan de Witt en Gillis Valckenier voogd van Willem III van Oranje, het kind van staat. Haar zonen Pieter en Jacob speelden in het huis aan de dijk naar Soest (het latere paleis Soestdijk) samen met de kleine Willem.[3]

Catharina Hooft Johan volgde in 1678 haar nicht Maria Overlander op als vrouwe van Purmerland en Ilpendam. Ze krijgt bij testament van Maria levenslang vruchtgebruik van deze vrije en hoge heerlijkheid.

Haar, door Nicolaes Eliasz. Pickenoy geschilderde huwelijksportret bevindt zich in de Gemäldegalerie te Berlijn, evenals haar beroemde, door Frans Hals geschilderde, portret.[4] Haar, door Artus Quellinus in 1660 gebeeldhouwd reliëf in marmer, is in het Rijksmuseum te Amsterdam te bezichtigen.[5]

Zie de categorie Catharina Hooft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.