Catharina Paulowna van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Catharina Paulowna
1788-1819
Catherine Pavlovna by Johann Gotthard Müller.jpg
Koningin van Württemberg
Periode 1816-1819
Voorganger Charlotte van Hannover
Opvolger Pauline van Württemberg
Vader Paul I van Rusland
Moeder Maria Fjodorovna van Rusland

Catharina Paulowna (Russisch: Екатерина Павловна Романова) (Sint-Petersburg, 21 mei 1788Stuttgart, 19 januari 1819), grootvorstin van Rusland, was de dochter van tsaar Paul I van Rusland en diens echtgenote, Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg.

Jeugd[bewerken]

Catharina werd geboren op 21 mei 1788 tijdens de regering van haar grootmoeder, tsarina Catharina II van Rusland. De tsarina was de moeder van Catharina's vader en dus haar grootmoeder. Haar grootvader aan vaderskant was tsaar Peter III van Rusland. Haar grootouders aan moederskant waren hertog Frederik Eugenius van Württemberg en hertogin Frederika van Brandenburg-Schwedt. Ze had een gelukkige jeugd en haar opvoeding werd zorgvuldig uitgezocht door haar moeder. Ze kreeg de beste opvoeding die in die tijd mogelijk was. Catharina was zeer hecht met haar broers en zussen vooral met haar oudere broer grootvorst Alexander Pavlovitsj. Voor de rest van hun leven zouden de beiden een goede vriendschap blijven onderhouden. Er werd gezegd dat zij een van de weinige mensen was die Alexander onvoorwaardelijk vertrouwde en dat Catharina zijn lievelingszuster was. De brieven die Alexander naar Catharina stuurde stonden vol met verheerlijkende zinnen: "Ik ben de jouwe, mijn hart en ziel behoort aan jou, de rest van mijn leven", "Hoe meer dagen er passeren, hoe meer ik jou liefheb" en "meer liefhebben dan ik jou liefheb is niet mogelijk". Catharina was ook haar moeders favoriete dochter.

Catharina had twee oudere broers grootvorst Alexander Pavlovitsj (1777-1825) die later tsaar Alexander I werd en huwde met prinses Louise van Baden en grootvorst Constantijn Pavlovitsj (1779-1831) hij was een periode onderkoning van Polen en hij trouwde met Juliana van Saksen-Coburg-Saalfeld. Ze had ook drie oudere zussen grootvorstin Alexandra Paulowna (1783-1801) die in het huwelijk trad met aartshertog Jozef van Oostenrijk, grootvorstin Helena Paulowna (1784-1803) die huwde prins Frederik Lodewijk van Mecklenburg-Schwerin en grootvorstin Maria Paulowna (1786-1859) zij huwde groothertog Karel Frederik van Saksen-Weimar-Eisenach. Catharina was een oudere zus van de grootvorstin Olga (1792-1795) stierf op jonge leeftijd en grootvorstin Anna Paulowna (1795-1865) zij huwde koning Willem II der Nederlanden. En ze had ook twee jongere broertjes de grootvorst en latere tsaar Nicolaas Pavlovitsj (1796-1855) hij huwde prinses Charlotte van Pruisen en grootvorst Michaël Pavlovitsj (1798-1849) hij huwde prinses Helena Charlotte van Württemberg.

Grootvorstin Catharina van Rusland

Nadat de Franse keizer Napoleon I Bonaparte was gescheiden van zijn eerste vrouw, keizerin Joséphine wilde hij graag trouwen met een zus van tsaar Alexander I. Napoleon had zijn ogen laten vallen op grootvorstin Catharina en haar jongere zuster Anna. Op deze manier probeerde Napoleon de Russen voor zich te winnen. Maar toen Catharina's familie hoorde van dit idee, waren ze vol afschuw. En de oud-tsarina, Maria Fjodorovna, arrangeerde meteen een huwelijk voor haar dochter met hertog George van Oldenburg. De Franse keizer trad later in het huwelijk met aartshertogin Marie Louise van Oostenrijk de oudste dochter van de latere bondgenoot van Rusland, keizer Frans I van Oostenrijk.

Huwelijken[bewerken]

Catharina was mooi en meeslepend, en ze werd voor het eerst uitgehuwelijkt aan haar neef, George van Oldenburg, op 3 augustus 1809. Ook al was hun huwelijk gearrangeerd, Catharina was erg toegewijd aan haar man. George was de tweede zoon van Peter I, de hertog van Oldenburg en er werd gezegd dat hij zeer lelijk was. Maar Catharina was zeer aan haar man gehecht en hield zielsveel van hem. Zijn dood op 27 december 1812 aan tyfus deed haar dan ook zeer veel pijn. De weduwe Catharina reisde samen met haar broer, Alexander en zus Maria naar Engeland om daar de prins-regent George van het Verenigd Koninkrijk te ontmoeten. Tijdens het Congres van Wenen zagen ze de prins-regent weer.

Bij hertog George kreeg Catharina twee zoons:

Het was in Engeland waar Catharina kroonprins Willem van Württemberg ontmoette. Het was liefde op het eerste gezicht voor het koppel. Hoe dan ook Willem was in die tijd gehuwd met de mooie prinses Caroline Charlotte van Beieren. Maar zijn liefde voor Catharina was zo groot dat hij zich van Caroline Charlotte liet scheiden. Niet lang daarna traden Willem en Catharina in het huwelijk op 24 januari 1816 te Sint-Petersburg. Toen haar man op 30 oktober 1816 de nieuwe koning van Württemberg werd, als Willem I, werd Catharina de nieuwe koningin als koningin Catharina. Ze zette zich vooral in voor liefdadigheidswerk in haar nieuwe vaderland. Catharina richtte verschillende instanties op die opkwamen voor het goede van de gewone burgers.

Uit het huwelijk van Willem en Catharina werden twee dochters geboren:

Overlijden[bewerken]

Catharina stierf in januari 1819 aan erysipelas die werd versneld door een longontsteking. Na haar dood bouwde haar man het mausoleum te Stuttgart-Rotenberg in haar naam. Na haar dood trad Willem in het huwelijk met Pauline van Württemberg.

Voorganger:
Charlotte van Hannover, prinses van het Verenigd Koninkrijk
Koningin van Württemberg
1816 - 1819
Opvolger:
Pauline van Württemberg