Cavalier King Charles-spaniël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cavalier King Charles-spaniël
Hondenras
Cavalier King Charles-spaniël (Blenheim)
Cavalier King Charles-spaniël (Blenheim)
Basisinformatie
Andere namen Cavalier King Charles-spaniël, cavalier
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 9 Sectie 7 #136
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Cavalier King Charles-spaniël is een kleine gezelschapshond, die heel erg gesteld is op gezelschap (zowel andere honden als mensen). Het ras heeft een redelijk lange zachte vacht en lange oren. Het ras stamt uit de twintigste eeuw maar heeft zijn wortels in een ouder ras, de King Charles-spaniël: deze verschilt vooral door de snuit. Er worden officieel vier kleuren erkend: Black & Tan, Ruby, Blenheim en Tricolor

De huidige cavalier is een directe afstammeling van de kleine Toy Spaniëls die staan afgebeeld op vele schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. De (normale) Spaniëls, die voor de jacht gebruikt werden, hadden een aantal uiterlijke eigenschappen gemeen als: lange beharing met bevedering aan de voor-en achterbenen, sterk behaarde vlak afhangende oren, een vriendelijk karakter en een onvermoeibaar kwispelend staartje. De benaming van de rood-witte variëteit van de Cavalier verraadt nog de link met de adel. Honden van deze kleurslag werden jarenlang gefokt door de opeenvolgende hertogen van Marlborough op Blenheim Palace.

Vacht[bewerken]

Haar[bewerken]

De Cavalier King Charles spaniël heeft over zijn hele lichaam lang zijdeachtig haar. De rassenstandaard van de FCI specificeert dat het haar vrij is van krullen, een lichte golving is toegestaan. Wanneer de honden ouder worden groeit de bevedering op hun borst, oren, staart, poten en voeten. De rassenstandaard eist dat dit lang wordt gehouden.

Kleuren[bewerken]

De rassenstandaard specificeert vier kleurcombinaties, elke andere kleur of combinatie is ongewenst.

  • Black & Tan: Ravenzwarte vacht met Tan (bruin) gekleurde aftekeningen zonder wit. De aftekeningen moeten op de binnenzijde van de oren, onder de ogen (op wangen), op de borst, binnenzijde poten en onderzijde staart.
  • Ruby: Deze variant is volledig donkerrood gekleurd.
  • Blenheim: De hoofdkleur van de vacht is een parelachtig wit met kastanje gekleurde vlekken. De markeringen op het hoofd moeten symmetrisch zijn, tussen de oren moet een witte stip of streep staan.
  • Tricolour: De vacht is zwart en wit en is goed verdeeld en gebroken, er zijn Tan (bruin) aftekeningen. De aftekeningen moeten op de binnenzijde van de oren, onder de ogen (op wangen), op de borst en onderzijde staart en eventueel aan de binnenzijde van de poten.

Gedrag[bewerken]

Cavalier King Charles-spaniël

De Cavalier King Charles-spaniël behoort tot de Engelse spaniëls en is een van de meest vriendelijke hondenrassen. Honden die behoren tot dit ras zijn sportief, maar deze honden zijn heel aanpasbaar en willen er gezellig bij zijn. Hun gedrag is vriendelijk en niet-agressief. Ze hebben geen aanleg tot nervositeit.

Gezondheid[bewerken]

Het ras is zeer ingeteeld en er wordt met een genetisch zeer beperkte genenpool gefokt die terugvoert op slechts weinig individuen. Ook is er sprake van een vrij singuliere selectie alleen op een gewenst uiterlijk.

Omdat voor het fokken van de Cavalier veelvuldig gebruik wordt gemaakt van een kleine populatie onderling sterk verwante dekreuen en er niet gelet wordt op eventuele erfelijke aandoeningen is een ziektegevoelig ras ontstaan. Momenteel komen erfelijke hartproblemen, oogproblemen, gewrichtsproblemen (knie en heup en ellebogen) vaak voor. Ook diverse andere erfelijke problemen kunnen voorkomen. Er kan ook een vorm van epilepsie, Episodic Falling, voorkomen. Hierbij krijgt de hond een toeval maar blijft wel bij bewustzijn.

Bij vele klein-schedelige rassen kan de ziekte syringomyelie voorkomen. Zo ook bij de Cavalier. Doordat de hersenen van cavaliers vaak te groot zijn voor de schedel (Chiari-malformatie) drukt deze tegen het ruggenmerg. Dit veroorzaakt chronische pijn en kan ook het zogenaamde 'luchtkrabben' veroorzaken.

In Nederland is inmiddels een fokprotocol voor de cavalier ingevoerd. Elke cavalier moet, voor ermee gefokt wordt, met een MRI-scan op syringomyelie worden gescand. Indien deze ziekte aanwezig is, dan krijgen de puppies geen stamboom.

Alle fokkers die aangesloten zijn bij de Cavalier Club Nederland fokken volgens het Fokreglement, wat o.a. inhoudt dat de harten van alle fokdieren gescreend worden door middel van een dopplertest en dat alle fokdieren op SM (syringomyelie) gescand worden door middel van een MRI-scan. Ook worden de fokdieren door goede fokkers getest op patellaluxatie (losse knieschijf) en ziektes van de ogen.

Net als bij veel andere rassen komen er ook bij de cavalier erfelijke gezondheidsproblemen voor. Door een goede registratie en goed scannen proberen de fokkers om het ras weer gezond te krijgen.

Vraag naar de testresultaten bij de fokker om zoveel mogelijk gezondheidsrisico’s uit te sluiten en de grootste kans om een blij en gezond dier aan te schaffen.

Bekende Cavalier King Charles-spaniëls[bewerken]

Externe link[bewerken]