Chassékerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand
Chassékerk
Chassékerk
Chassékerk
Plaats Amsterdam
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Gebouwd in 1924-1926
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand
In 2007 volledig aan de eredienst onttrokken
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Karel Petrus Tholens
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Afbeeldingen
Chassékerk in 1996
Chassékerk in 1996
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Chassékerk is de bijnaam van de voormalige rooms-katholieke Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Amsterdam. De kerk is gelegen aan de Chasséstraat in stadsdeel West en is tegenwoordig in gebruik als dansstudio.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

De Chassékerk en de daarbij behorende pastorie werden in 1924-'26 door Karel Petrus Tholens ontworpen. Het initiatief voor de bouw van de kerk kwam van bouwpastoor Johannes Petrus Huibers, de latere bisschop van Haarlem. Huibers was kapelaan van de aangrenzende parochie De Liefde aan de Bilderdijkstraat. De nieuwe kerk was bedoeld om de katholieke gelovigen die zich in deze uitbreiding van Amsterdam gevestigd hadden, te bedienen. Zij werd toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. De kerk is onderdeel van een complex waartoe naast kerk en pastorie, oorspronkelijk ook een zusterhuis voor de Zusters van O.L. Vrouw van Amersfoort, een meisjesschool en een jongensschool behoorden. De plattegrond van de Chassékerk met een breed middenschip en smalle zijbeuken weerspiegelt de liturgische vernieuwing van rond 1900.

Herbestemming[bewerken]

De laatste jaren werd de kerk steeds minder gebruikt. En in 1998 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. De parochie ging met de Sint-Augustinusparochie (Sint-Augustinuskerk aan de Postjesweg) en de Sint-Franciscusparochie (kerkgebouw De Boom aan de Admiraal de Ruijterweg) op in een nieuwe parochie van de Heilige Drie-eenheid. Daardoor konden de nog in de wijk woonachtige katholieken elders gaan kerken. Een kleine ruimte in het gebouw is tot 2007 nog als kapel in gebruik gebleven.

Het parochiebestuur en het bisdom wilden de kerk slopen, en op deze plek woningbouw mogelijk maken. Daarom vroegen zij in 2003 een sloopvergunning aan voor de kerk, maar op 23 september 2003 besloot het dagelijks bestuur van stadsdeel De Baarsjes de Chassékerk op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

Gekraakt[bewerken]

Op 19 september 2004 werd de Chassékerk gekraakt door Kraakgroep West. Dit deden zij, naar eigen zeggen, voor kunstenaars die de kerk wilden gebruiken als atelier. AT5 was aanwezig bij het daadwerkelijk kraken van de kerk. Tv-beelden toonden krakers die op het altaar dansen en dat er bier wordt gedronken. Ook werden de beelden van heiligen rondgereden. Enkele dagen later is de kerk met een grote ME-macht ontruimd. Sindsdien staat het gebouw weer leeg.

Verkoop aan Ymere[bewerken]

Het stadsdeelbestuur verklaarde een bezwaarschrift van de parochie gegrond tegen de aanwijzing van de kerk tot gemeentelijk monument. Tegelijkertijd trok het stadsdeelbestuur het voorgenomen besluit tot plaatsing van de kerk op de gemeentelijke monumentenlijst in. De eigenaar van de kerk, de rooms-katholieke parochie van de Heilige Drie-eenheid, en Ymere bereikten overeenstemming over verkoop van de kerk aan de woningcorporatie.

Medio 2007 werd de kerk door de bisschop van Haarlem volledig aan de eredienst onttrokken en in augustus 2007 verkocht aan Ymere. Daarmee was de kerk gered van sloop. Plannen werden gemaakt voor een maatschappelijk gebruik met verschillende buurtfuncties voor de Chassébuurt. Gedacht werd aan een gymzaal voor enkele scholen, huisvesting voor het hoofdkwartier van het sportbuurtwerk De Baarsjes, een voorschool met ouderkamer en een opvang voor tienermoeders vanuit HVO Querido.

Verkoop aan Balkissoon[bewerken]

De kredietcrisis zorgde in eerste instantie voor uitstel, en uiteindelijk voor afstel. Begin 2011 verkocht Ymere de Chassekerk aan zakenman Lenny Balkissoon die er een cultureel centrum van gemaakt heeft met een focus op dans.