Christlich-Soziale Union

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christlich-Soziale Union
Christlich-Soziale Union (CSU), logo ab 2016.svg
Personen
Partijleider Markus Söder
Mandaten
Zetels in de Bondsdag
Zetels in de Beierse Landdag
Zetels in het Europees Parlement
Geschiedenis
Opgericht 13 oktober 1945
Ontstaan uit Beierse Volkspartij
Algemene gegevens
Actief in Duitsland
Hoofdkantoor Mies-van-der-Rohe-Str. 1
80807 München
Aantal leden 145.000
Richting Centrumrechts
Ideologie Christendemocratie
Conservatisme
Kleuren      Blauw
Jongerenorganisatie Junge Union
Internationale organisatie Internationale Democratische Unie
Europese fractie EVP-Fractie
Europese organisatie Europese Volkspartij
Website www.csu.de
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Christlich-Soziale Union (CSU) (Geluidsfragment CSUChristelijk-Sociale Unie in Beieren (info / uitleg)) is een christendemocratische partij in Duitsland. De CSU is uitsluitend actief in de deelstaat Beieren. In de andere deelstaten is de zusterpartij Christlich Demokratische Union (CDU), actief. CDU en CSU samen worden de Union genoemd. De CSU wordt als conservatiever beschouwd dan de CDU. Momenteel is de CSU de op vijf na grootste partij van Duitsland. Samen met de CDU is de Union de grootste partijenformatie van Duitsland.

Franz Josef Strauß in 1976; bondsminister in 1953-1962 en 1966-1969, minister-president in 1978-1988, en CSU-voorzitter in 1961-1988

Franz Josef Strauß is in de historie de belangrijkste politicus van de CSU geweest; hij behoorde niet tot de oprichters van de partij, maar was de gehele naoorlogse periode tot aan zijn dood toonaangevend binnen de partij. De CSU is in 1945/1946 opgericht en kan, naast de Bayernpartei, als een voortzetting van de Bayerische Volkspartei worden gezien. Wel was de CSU vanaf het begin een partij voor katholieken én protestanten.

De CSU levert ononderbroken sinds 1957 de minister-president van Beieren, het grootste deel van de tijd zonder dat coalities met andere partijen nodig waren. De belangrijkste aanhang van de CSU bevindt zich op het platteland. In de Beierse steden München, Augsburg, Neurenberg, Fürth en Bamberg zijn wel SPD-burgemeesters.

Op zondag 28 september 2008 behaalde ze het slechtste verkiezingsresultaat voor de Beierse Landdag sinds 1954. De CSU kwam uit op 43,4 procent van de stemmen tegen 60,7 in 2003. Voor het eerst sinds 1962 was ze haar absolute meerderheid van de stemmen kwijt. Op 30 september 2008 kondigde partijvoorzitter Erwin Huber aan zijn voorzitterschap ter beschikking te zullen stellen. Op 1 oktober kondigde Günther Beckstein zijn vertrek als premier van Beieren aan. De partijleden eisten vanwege de teleurstellende verkiezingsuitslag hun vertrek. De nieuwe partijleider en premier van Beieren werd Horst Seehofer. Op 15 september 2013 wist de CSU echter weer de absolute meerderheid te verwerven.

Partijvoorzitters[bewerken]

Sinds januarii 2019 is Markus Söder voorzitter van de CSU. Plaatsvervangende partijchefs werden Kurt Gribl, Angelika Niebler, Dorothee Bär, Manfred Weber en Melanie Huml.

Zie ook[bewerken]

Websites[bewerken]