Chuck Close

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chuck Close in 2009

Charles Thomas (Chuck) Close (Monroe (Washington), 5 juli 1940Oceanside (New York), 19 augustus 2021) was een Amerikaanse kunstschilder en fotograaf die beroemd werd om zijn fotorealisme en zijn meer dan levensgrote portretten. Hoewel hij in 1988 verlamd was geraakt en sindsdien in een rolstoel zat, ging hij door met schilderen en produceerde nog steeds werk dat zeer geliefd is bij musea en verzamelaars.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

De vader van Close overleed toen hij 11 jaar oud was.

In 1962 studeerde Close af als "Bachelor of Arts" bij de Universiteit van Washington in Seattle. Hij ging vervolgens naar de voortgezette opleiding aan de Yale-universiteit, waar hij in 1964 de graad "Master of Fine Arts" behaalde.

Na zijn periode op Yale, woonde hij enige tijd in Europa via een beurs van het Fulbright-programma. Terug in de VS werd hij kunstdocent aan de Universiteit van Massachusetts.

Close leed aan gezichtsblindheid, waardoor hij moeite had om mensen te herkennen. Mogelijk volgde hieruit zijn fascinatie voor het portret.

Op latere leeftijd werd hij licht dement en werd hij door voormalige medewerksters beschuldigd van seksuele intimidatie. Uiteindelijk overleed hij op 81-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Oceanside in de staat New York.[1]

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Het meeste werk van Close zijn enorme portretten van familie en vrienden. Vaak portretteert Close ook andere kunstenaars, als hun werk hem aanspreekt, bijvoorbeeld Philip Glass, Lucas Samaras en Alex Katz. Close heeft ook beroemdheden geportretteerd, zoals Bill Clinton.

Close verdeelt zijn werk in rasters, vaak regelmatig van vorm (vierkanten), maar ook soms ook in onregelmatige vlakken. Elk vakje van een raster krijgt dan een eigen kleur of kleurtoon. Van dichtbij bekeken vallen die rasters erg op en is het werk abstract. Op grote afstand vallen de rasters weg en ogen de portretten zeer realistisch.

Close gebruikt druktechnieken voor de reproductie van zijn portretten. Hij gebruikt mezzotint, aquatint, houtsnede, linoleumsnede. Er zijn ook geweven portretten en portretten die zijn gemaakt van papierpulp. De portretten worden altijd gemaakt naar foto's, die vele malen hergebruikt worden. Close gebruikt ambachtelijke en zeer arbeidsintensieve druktechnieken, waarbij hij andere mensen voor de reproductie van zijn ontwerpen nodig heeft.

De werken worden opgebouwd uit vele drukgangen (tot wel 117). Het handmatige drukproces kan tot twee jaar in beslag nemen.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Werk van Close is te zien bij onder andere de National Gallery of Art in Washington D.C., in het Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum in New York, en in de Tate Gallery in Londen.

In 2012 wijdde de Kunsthal in Rotterdam een expositie aan Chuck Close, met 130 portretten vanaf 1972 tot 2012.

Geportretteerden[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een lijst van personen die Close portretteerde. Daarnaast maakte hij zelfportretten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Close speelde een rol in de film Six Degrees of Separation

De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Chuck Close.