Naar inhoud springen

Chuck Close

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chuck Close
Chuck Close
Chuck Close
Algemene informatie
Land Verenigde Staten van Amerika
Geboortenaam Charles Thomas Close
Geboortedatum 5 juli 1940
Geboorteplaats Monroe
Overlijdensdatum 19 augustus 2021
Overlijdensplaats Oceanside
Doodsoorzaak hartfalen
Wijze van overlijden natuurlijke dood
Werk
Beroep kunstschilder, fotograaf, tekenaar, graficus, prentkunstenaar, collagist, rapporteur, beeldend kunstenaar
Werkveld photorealism
Werkgever(s) Universiteit van Massachusetts Amherst
Werkplaats Wenen, New Haven, Norfolk, Amherst, New York, Seattle
Bekende werken Subway Portraits
Studie
School/universiteit Universiteit van Washington, Yale School of Art, Universiteit van Massachusetts Amherst, Yale-universiteit, Everett High School, University of Washington School of Art + Art History + Design, Everett Community College
Kunst
Genre portret, naakt, zelfportret
Stroming hedendaagse kunst
Familie
Echtgenoot Sienna Shields
Persoonlijk
Talen Engels
Diversen
Lid van American Academy of Arts and Letters, American Academy of Arts and Sciences
Deelnemer aan Documenta 5, Documenta 6
Prijzen en onderscheidingen Prijs van Rome, National Medal of Arts
Website Officiële website
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Charles Thomas (Chuck) Close (Monroe (Washington), 5 juli 1940Oceanside (New York), 19 augustus 2021) was een Amerikaanse kunstschilder en fotograaf die beroemd werd om zijn fotorealisme en zijn meer dan levensgrote portretten. Hoewel hij in 1988 verlamd was geraakt en sindsdien in een rolstoel zat, ging hij door met schilderen en produceerde nog steeds werk dat zeer geliefd is bij musea en verzamelaars.

De vader van Close overleed toen hij 11 jaar oud was.

In 1962 studeerde Close af als "Bachelor of Arts" bij de Universiteit van Washington in Seattle. Hij ging vervolgens naar de voortgezette opleiding aan de Yale-universiteit, waar hij in 1964 de graad "Master of Fine Arts" behaalde.

Na zijn periode op Yale, woonde hij enige tijd in Europa via een beurs van het Fulbright-programma. Terug in de VS werd hij kunstdocent aan de Universiteit van Massachusetts.

Close leed aan gezichtsblindheid, waardoor hij moeite had om mensen te herkennen. Mogelijk volgde hieruit zijn fascinatie voor het portret.

Op latere leeftijd werd hij licht dement en werd hij door voormalige medewerksters beschuldigd van seksuele intimidatie. Uiteindelijk overleed hij op 81-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Oceanside in de staat New York.[1]

Het meeste werk van Close zijn enorme portretten van familie en vrienden. Vaak portretteert Close ook andere kunstenaars, als hun werk hem aanspreekt, bijvoorbeeld Philip Glass, Lucas Samaras en Alex Katz. Close heeft ook beroemdheden geportretteerd, zoals Bill Clinton.

Close verdeelt zijn werk in rasters, vaak regelmatig van vorm (vierkanten), maar ook soms ook in onregelmatige vlakken. Elk vakje van een raster krijgt dan een eigen kleur of kleurtoon. Van dichtbij bekeken vallen die rasters erg op en is het werk abstract. Op grote afstand vallen de rasters weg en ogen de portretten zeer realistisch.

Close gebruikt druktechnieken voor de reproductie van zijn portretten. Hij gebruikt mezzotint, aquatint, houtsnede, linoleumsnede. Er zijn ook geweven portretten en portretten die zijn gemaakt van papierpulp. De portretten worden altijd gemaakt naar foto's, die vele malen hergebruikt worden. Close gebruikt ambachtelijke en zeer arbeidsintensieve druktechnieken, waarbij hij andere mensen voor de reproductie van zijn ontwerpen nodig heeft.

De werken worden opgebouwd uit vele drukgangen (tot wel 117). Het handmatige drukproces kan tot twee jaar in beslag nemen.

Tentoonstellingen

[bewerken | brontekst bewerken]

Werk van Close is te zien bij onder andere de National Gallery of Art in Washington D.C., in het Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum in New York, en in de Tate Gallery in Londen.

In 2012 wijdde de Kunsthal in Rotterdam een expositie aan Chuck Close, met 130 portretten vanaf 1972 tot 2012.

Geportretteerden

[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een lijst van personen die Close portretteerde. Daarnaast maakte hij zelfportretten.

Close speelde een rol in de film Six Degrees of Separation

De Engelstalige Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Chuck Close.