Chuck Close

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Chuck Close (Monroe, Washington, 5 juli 1940) is een Amerikaanse kunstschilder en fotograaf die beroemd werd om zijn fotorealisme en zijn meer dan levensgrote portretten. Hoewel hij in 1988 verlamd is geraakt en sindsdien in een rolstoel zit, is hij doorgegaan met schilderen en produceert hij nog steeds werk dat zeer geliefd is bij musea en verzamelaars.

Leven[bewerken]

De vader van Close overleed toen hij 11 jaar oud was.

In 1962 studeerde Close af als "Bachelor of Arts" bij de Universiteit van Washington in Seattle. Hij ging vervolgens naar de voortgezette opleiding aan de Universiteit van Yale, waar hij in 1964 de graad "Master of Fine Arts" behaalde.

Na zijn periode op Yale, woonde hij enige tijd in Europa via een beurs van het Fulbright-programma. Terug in de VS werd hij kunstdocent aan de Universiteit van Massachusetts.

Close lijdt aan gezichtsblindheid, waardoor hij moeite heeft om mensen te herkennen. Mogelijk volgt hieruit zijn fascinatie voor het portret.

Werk[bewerken]

Het meeste werk van Close zijn enorme portretten van familie en vrienden. Vaak portretteert Close ook andere kunstenaars, als hun werk hem aanspreekt, bijvoorbeeld Philip Glass, Lucas Samaras en Alex Katz. Close heeft ook beroemdheden geportretteerd, zoals Bill Clinton.

Close verdeelt zijn werk in rasters, vaak regelmatig van vorm (vierkanten), maar ook soms ook in onregelmatige vlakken. Elk vakje van een raster krijgt dan een eigen kleur of kleurtoon. Van dichtbij bekeken vallen die rasters erg op en is het werk abstract. Op grote afstand vallen de rasters weg en ogen de portretten zeer realistisch.

Close gebruikt druktechnieken voor de reproductie van zijn portretten. Hij gebruikt mezzotint, aquatint, houtsnede, linoleumsnede. Er zijn ook geweven portretten en portretten die zijn gemaakt van papierpulp. De portretten worden altijd gemaakt naar foto's, die vele malen hergebruikt worden. Close gebruikt ambachtelijke en zeer arbeidsintensieve druktechnieken, waarbij hij andere mensen voor de reproductie van zijn ontwerpen nodig heeft.

De werken worden opgebouwd uit vele drukgangen (tot wel 117). Het handmatige drukproces kan tot twee jaar in beslag nemen.

Tentoonstellingen[bewerken]

Werk van Close is te zien bij onder andere de National Gallery of Art in Washington D.C., in het Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum in New York, en in de Tate Gallery in Londen.

In 2012 wijdde de Kunsthal in Rotterdam een expositie aan Chuck Close, met 130 portretten vanaf 1972 tot 2012.

Geportretteerden[bewerken]

Hieronder een lijst van personen die Close portretteerde. Daarnaast maakte hij zelfportretten.


Trivia[bewerken]

Close speelde een rol in de film Six Degrees of Separation

Wikiquote Wikiquote heeft een verzameling Engelstalige citaten gerelateerd aan Chuck Close.