Clarence Darrow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clarence Darrow
ca. 1922
ca. 1922
Algemene informatie
Volledige naam Clarence Seward Darrow
Geboren Kinsman (Ohio), 18 april 1857
Overleden Chicago, 13 maart 1938
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Amerikaan
Beroep Advocaat

Clarence Seward Darrow (Kinsman (Ohio), 18 april 1857Chicago, 13 maart 1938) was een beroemd Amerikaans strafpleiter en lid van De American Civil Liberties Union (ACLU). Hij nam in zijn carrière vaak de zaak van de underdog aan en was een vurig pleitbezorger van agnosticisme, persoonlijke vrijheid en de afschaffing van de doodstraf. Hij wordt omschreven als iemand die de menselijke natuur had doorgrond en toch vol mededogen zat. Gedenkwaardig werd hij omwille van zijn humor en verstand, wat hem een van de bekendste Amerikaanse advocaten maakt.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opvoeding[bewerken | brontekst bewerken]

Clarence Darrow werd geboren in Farmdale, een kleine gemeenschap in Zuid-West Kinsman, een stad in de staat Ohio dat in het Middenwesten van de Verenigde Staten ligt. Hij is de zoon van Ammirus Darrow en Emily (Eddy) Darrow. Clarence dankt zijn tweede naam aan de bewondering van zijn ouders voor Senator William H. Seward (een voorvechter van de afschaffing van de slavernij).
Vader Darrow was opgeleid als unitair dominee maar verloor zijn geloof en voedde Clarence op als agnosticus. Moeder Eddy kwam op voor vrouwenrechten. De jonge Clarence bracht zijn jeugd door in de zaak van zijn vader, een begrafenisondernemer en meubelmaker.

Studies[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn schoolcarrière begint aan de staatsschool in Ohio. Later studeert hij aan het Allengheny College waar zijn vader en oudere zus afstudeerden. In 1877 begint Clarence op aandringen van zijn vader aan de Universiteit van Michigan aan het departement recht (Ann Arbor). Hij zet die studies echter na een jaar stop omdat dit te duur werd voor zijn familie maar ook omdat hij vindt dat hij ook zonder les te volgen advocaat kan worden.
Het jaar erop begint hij te werken in een advocatenkantoor in Youngstown Ohio. Hij start er zijn carrière met het lezen van recht.

Wordt advocaat en start gezin[bewerken | brontekst bewerken]

In 1879 op 22-jarige leeftijd wordt Clarence lid van de balie in Ohio en start als advocaat in Youngstown. Op 18 mei 1880 treedt hij in het huwelijk met Jessie Ohl. Later dat jaar verhuist het jonge koppel naar Andover zo'n 15 km van zijn geboortestad waar hij zijn eerste praktijk heeft. Zijn enig kind, zoon Paul wordt er in 1883 geboren. Het jaar erop verhuist het jonge gezin naar Ashtabula in Ohio waar Clarence politiek betrokken raakt bij de Democratische partijpolitiek en er als gemeenteraadslid zetelt.
Zeven jaar later verhuist Clarence met zijn vrouw Jessie en zoon Paul naar Chicago op zoek naar interessanter werk.

Chicago[bewerken | brontekst bewerken]

De beslissing om naar Chicago te verhuizen speelt een belangrijke rol in zijn leven. Clarence zal er belangrijke politieke en juridische banden smeden die hij in Ohio nooit had kunnen verwezenlijken.
In Chicago werkt hij als advocaat voor de stad en treedt er op als spreker op congressen. Hij maakt er kennis met de gouverneur van Illinois, John Altgeld en wordt diens protegé. Met de hulp van Altgeld wordt Darrow er bedrijfsadvocaat voor de Chicago & Northwestwestern Railway Company.
Hij wordt er geassocieerd met de socialistische beweging door er op te komen voor de mijnwerkers in de 'Scranton arbitration' in 1885 en door er te fungeren als socialistisch raadgever van de Roosevelt Commissie in Philadelphia tijdens het vroege gedeelte van de 20ste eeuw.
Terwijl hij in Philadelphia zit wordt hij verkozen tot gemeenteraadslid in Chicago in 1902. Hij onderscheidt er zich in de twee jaar dat hij er dient door met alle middelen een wet door te proberen duwen om de doodstraf af te schaffen maar hij faalt daarin.

1894[bewerken | brontekst bewerken]

In 1894 neem hij er ontslag om op te treden als advocaat voor Eugene Debs, de leider van de American Railway Union. Debs werd voor het gerecht gedaagd door de federale overheid voor het leiden van de Pullman staking datzelfde jaar. Darrow redde Debs van de rechtszaak maar kon niet voorkomen dat hij een gevangenisstraf opliep in een andere rechtszaak.
Ook nog in 1894 neemt Darrow de eerste moordzaak in zijn carrière aan. Hij verdedigt de belangen van Patrick Eugene Pendergast, 'the mentally deranged drifter', die de moord op burgemeester van Chicago had bekend. Het pleidooi voor de ontoerekeningsvatbaarheid van Pendergast werd niet gevolgd en hij werd nog hetzelfde jaar geëxecuteerd. Over de gehele carrière van Darrow beschouwd zou de 'Pendergast zaak' de enige zaak zijn die resulteerde in een executie.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn huwelijk loopt uit op een echtscheiding in 1897.
Darrow hertrouwt in 1903 met Ruby Hammerstorm, een journaliste.

Nationale doorbraak[bewerken | brontekst bewerken]

Hij treedt nationaal op de voorgrond in 1905 wanneer hij de verdediging op zich neemt van de leiders van de Western Federation of Miners die beschuldigd werden van het beramen van de moord op gouverneur Steunenberg van Idaho.

1911[bewerken | brontekst bewerken]

Darrow reist naar Los Angeles in 1911 om de verdediging op te nemen van de McNamara broers, die beschuldigd werden van het bombarderen van het Times gebouw in L.A. Hoewel hij de mannen van de doodstraf had gered werd hij er toch van beschuldigd de socialistische beweging te hebben verraden. Darrow werd naderhand zelf beschuldigd van poging tot omkoping van de jury.
Door de beschuldigingen van omkoping lieten de meeste socialistische vakbonden Darrow vallen waardoor hij zonder werk komt te zitten. Dit is de reden om de overstap te maken naar burgerlijke en strafzaken.

Strafpleiter[bewerken | brontekst bewerken]

Doorheen zijn carrière heeft Darrow zich toegewijd aan de afschaffing van de doodstraf die hij in strijd vond met de menselijke vooruitgang.
Hij neemt in de zomer van 1924 de zaak van Leopold en Loeb aan. Twee tieners, zonen van welgestelde families uit Chicago die beschuldigd werden van de ontvoering en moord op Bobby Franks, een jongen van 14. De kranten van Chicago noemden de zaak 'het proces van de eeuw'. Darrow verbaast de openbaar aanklager door de jongens schuldig te laten pleiten om zo een wraakzuchtige jury te ontlopen. Het slotpleidooi van Clarence duurde 12 uur, de rechter veroordeelde de jongens uiteindelijk tot levenslang plus 99 jaar.
Zijn slotpleidooi was een bestseller gedurende de late jaren 20 en vroege jaren 30 van de vorige eeuw. Het boek wordt heruitgegeven na zijn dood.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Clarence Seward Darrow overlijdt op 13 maart 1938 in Chicago op 80-jarige leeftijd aan hartfalen in het bijzijn van zijn vrouw Ruby, zoon Paul en jongste zus Jennie.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Over Clarence Darrow[bewerken | brontekst bewerken]

  • Farrell, John A. Clarence Darrow: Attorney For The Damned
  • Kersten, A., Kersten, R. Clarence Darrow: American Iconoclast

Door Clarence Darrow[bewerken | brontekst bewerken]

  • Why I am an Agnostic
  • Farmington
  • Crime: Its Cause and Treatment
  • Argument of Clarence Darrow in the Case of the Communist Labor Party in the Criminal Court, Chicago
  • Clarence Darrow's Plea In Defense Of Loeb And Leopold
  • Remarks of Clarence Darrow at Memorial Services to George Burman Foster and at the Funeral of John P. Altgeld
  • Realism in Literature and Art
  • Darrow, Clarence, The Story of My Life, New York, London: Scribner, 1932 (de autobiografie van Clarence Darrow)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]