Congopauw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Congopauw
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2013)
Stavenn Afropavo congensis 00.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Galliformes (Hoendervogels)
Familie:Phasianidae (Fazanten)
Geslacht:Afropavo
Soort
Afropavo congensis
Chapin, 1936
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Congopauw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De congopauw (Afropavo congensis) is een hoenderachtige vogel (familie Phasianidae).

In 1913 ontdekte de Amerikaanse ornitholoog James Chapin een pluim van een onbekende vogel op de hoed van een inboorling van het Ituri-woud in de voormalige kolonie Belgisch-Kongo. De zwart-wit gestreepte veren konden niet thuisgebracht worden. In 1936 werd het mysterie opgelost tijdens een bezoek aan het Afrikamuseum van Tervuren, toen hij er twee opgezette dieren met dezelfde pluimen aantrof.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De haan is blauw-groen met bruin, met een korte brede staart en op de kop een bundel witte en zwarte veren. Hij kan tot 70 cm groot worden. De hen is aanmerkelijk kleiner en verschilt ook in kleur van het mannetje: zij mist de groene tinten van de haan. De lichaamslengte van het mannetje bedraagt 70 cm, die van het vrouwtje 60 cm.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in de regenwouden, in het stroomgebied van de Kongo (Congo). Het dier leeft in het rivierbekken van de Kongobekken en leidt een verborgen leven op plekken die voor de mens moeilijk toegankelijk zijn, bij voorkeur op dicht begroeide hellingen, op een hoogte van 400 tot 1800 meter. Er is dan ook niet zoveel over zijn manier van leven bekend. De congopauw is de enige "echte" fazantensoort in Afrika, andere fazantensoorten leven in Azië.

De zeldzame congopauw kan in sommige dierentuinen bewonderd worden (o.a. in de Zoo van Antwerpen en Amsterdam). De Antwerpse Zoo beheert en coördineert zowel wereldwijd (ISB) als Europees (EEP) het stamboek van deze diersoort om de instandhouding te kunnen verzekeren.[2] In 1960 werd er voor het eerst succesvol gefokt met de congopauw, in Diergaarde Blijdorp.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]