Cornelis Willem Opzoomer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van C.W. Opzoomer, door B. de Poorter/D.J. Sluyter

Cornelis Willem Opzoomer (Rotterdam, 20 september 1821 - Oosterbeek, 23 augustus 1892) was een Nederlandse jurist, filosoof, logicus en theoloog, in zijn tijd vooral bekend om zijn elfdelig commentaar op het Nederlandse Burgerlijk Wetboek.

Algemeen[bewerken]

Opzoomer was een zoon van Cornelis Opzoomer en Geertruij Vogel en een jongere broer van de schilder Simon Opzoomer. Hij studeerde van 1839 tot 1845 rechten aan de Universiteit van Leiden. In 1846 werd bij buitengewoon hoogleraar en in 1854 gewoon hoogleraar in de wijsbegeerte aan de Utrechtse universiteit. Hier verbleef hij tot zijn eervol ontslag (op eigen verzoek, om gezondheidsredenen) in 1890, waarna hij werd opgevold door B.H.C.K. van der Wijck.[1]. Zijn inaugurele rede in 1846 De wijsbegeerte den mensch met zichzelven verzoenende was de eerste inaugurele rede in Nederland, die in het Nederlands, in plaats van in het Latijn, werd uitgesproken.[2]

Opzoomer was een der voormannen van de Moderne theologie. Hij was mede-oprichter van de Nederlandse Protestanten Bond in 1870.

Hij was ook jurist en vertaler van Sophocles en Shakespeare. Verder was hij lid en later algemeen voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, KNAW. Bekende leerlingen van Opzoomer waren Mr. Arnold Kerdijk (1846-1905), Bernard van der Wijck (1836-1925), Thomas François Burgers (1834-1881) en tot op zekere hoogte Jan Pieter Nicolaas Land (1834-1897).

Trivia[bewerken]

Er is een vergaderkamer in de Universiteit van Utrecht en een straat in Utrecht naar hem genoemd. Ook Rotterdam kent een Opzoomerstraat. Bewoners in deze straat namen actie ter verbetering van hun leefomgeving, die later werd aangeduid met het werkwoord opzoomeren.

Literatuur[bewerken]

Opzoomer schreef verschillende boeken:

Opzoomer schreef verschillende redevoeringen ter opening van zijn academische lessen in de wijsbegeerte in Utrecht, waaronder:

Verdere artikelen van Opzoomer over wijsbegeerte en recht:

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Opzoomer werd na zijn ontslag een pensioen van 2200 gulden verleend, Delpher
  2. Op 8 oktober 1834 opende Taco Roorda zijn lessen als hoogleraar in de bespiegelende wijsbegeerte te Amsterdam in het Nederlands, maar aan de formele aspecten van een inaugurele rede, zoals het uitnodigen van collega-hoogleraren, was daarbij niet voldaan.