Custom House for ExCeL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Custom House for Excel)
Naar navigatie springen Jump to search
Underground.svg
Custom House for ExCeL
Stationsentree noordzijde
Stationsentree noordzijde
Algemeen
Beheerd door Docklands Light Railway
1855
1994

2006
Opening
DLR branch naar Beckton geopend
North London Line beëindigd
Constructie
Perrons 2
National Rail
Periode In-/uitstappers
2004 - 2005
0.064 miljoen *
* Jaarlijks gebruik op basis van kaartverkoop in het vermelde jaar op Custom House for ExCeL volgens Office of Rail Regulation.
Transport for London
Zone 3
Underground
Lijn / Richting Volgend station
Ligging
Plaats ExCeL, Custom House
District (borough) London Borough of Newham
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Custom House for ExCeL is een station in de Oost-Londense wijk Custom House in het gebied Royal Docks in de London Borough of Newham. De toevoeging 'for ExCeL' aan de stationsnaam is ontleend aan het vlakbij gelegen congres- en beurscomplex London ExCeL International Exhibition Centre.

Geschiedenis[bewerken]

Treinstation[bewerken]

Al vanaf 1855 stond op deze locatie een station met dezelfde naam (zonder 'for ExCeL') aan de Eastern Counties and Thames Junction Railway (ECTJR), later de Great Eastern Railway (GER). Dit station, dat in 1940 zwaar beschadigd werd tijdens de blitz, werd in 1969 gesloopt en vervangen door een eenvoudige halteplaats. In 2006 werd de North London Line tussen North Woolwich en Stratford opgeheven. Naast het oude station stond van 1881 tot 1970 een remise voor locomotieven.

DLR-station[bewerken]

Het huidige station aan de Beckton Branch van de Docklands Light Railway (DLR) werd geopend op 28 maart 1994. Vanaf dit station kan men reizen naar Tower Gateway, Beckton en Stratford International. Een bovengrondse, overdekte loopbrug verbindt het station met ExCeL en de Royal Victoria Dock Bridge.

Crossrail[bewerken]

Via dit station rijdt naar verwachting vanaf december 2018 ook de Elizabeth Line (voorlopig Crossrail geheten), een verbinding tussen de luchthaven Heathrow, het centrum van Londen en het zuidoosten van de stad. Vooruitlopend daarop wordt het station in 2016 en 2017 vernieuwd en uitgebreid.

Stations van de Docklands Light Railway