Station London Paddington

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
British Rail - Flame Red logo.svg Elizabeth line roundel.svg
London Paddington
Station London Paddington
Algemeen
Beheerd door Network Rail
Belangrijke data Opening 1854
Spoorwegen
Stationscode PAD
Opening 1854
Perrons 14
Treinvervoer
LijnRichtingVolgend station
Elizabeth line roundel.svgstation Readingstation Acton Main Line
Elizabeth line roundel.svgStation London PaddingtonEindpunt
Elizabeth line roundel.svgHeathrow Terminal 5station Acton Main Line
Elizabeth line roundel.svgstation Abbey WoodTottenham Court Road
Zone 1
2004 - 2005
2005 - 2006
2006 - 2007
2007 - 2008
2008 - 2009
25,788 miljoen *
26,501 miljoen *
27,259 miljoen *
26,521 miljoen *
32,697 miljoen *
* Jaarlijks gebruik op basis van kaartverkoop in het vermelde jaar op London Paddington volgens Office of Rail Regulation.
Website Vertrektijden
Faciliteiten en plattegrond
Underground
Opening zomer 2022
Type Doorgangsstation
Constructie Kuip
Perrons 1 eilandperron
Perrondeuren in perronscherm
Metrosporen 2
Diepte 20 meter
Ligging
Coördinaten 51° 31' NB, 0° 11' WL
Plaats Paddington
District (borough) Westminster
Station London Paddington (metro van Londen)
Station London Paddington
Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M
N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Paddington, officieel bekend als London Paddington, is een van de Londense "main line stations". Het werd in 1854 gebouwd voor de toenmalige Great Western Railway (GWR), naar een ontwerp van Isambard Kingdom Brunel en Matthew Digby Wyatt.[1]

Nationale spoorwegnet[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is het vertrekpunt voor bestemmingen in het westen en zuidwesten van Engeland en Zuid-Wales als Swindon, Bristol, Bath, Newport, Cardiff en Swansea via de Great Western Main Line, met een andere hoofdlijn naar Taunton, Exeter, Plymouth, Truro en Penzance. Vanuit Londen, met de trein bestemming Swansea en aansluitend met andere treinen naar Fishguard en via de Stena Line veerboot naar Rosslare, en vervolgens per trein naar Dublin.

Elizabeth Line[bewerken | brontekst bewerken]

De Elizabeth Line, die is voortgekomen uit het Crossrailproject, is een spoorlijn die in oost-west richting onder de binnenstad van Londen doorloopt. De aanleg begon in 2009 onder andere met perrons bij Paddington aan het westeinde van de tunnel onder de binnenstad. Het is een kuipstation van 20 meter diep dat tussen de westgevel van het GWR stationsgebouw en Eastbourne Terrace is gebouwd.

Het eilandperron ligt onderin de kuip en voorzien van perrondeuren zodat de luchtstromen op het perron worden vermeden. De door de treinen verplaatste lucht wordt onder het perron afgevoerd en via luchtkokers op de uiteinden van de kuip afgevoerd. Door de plaatsing van de roltrappen kan het daglicht tot op het perron doordringen. Aan het zuideinde van het perron ligt een overstaptunnel naar de Bakerloo Line zodat ook die voor rolstoelgebruikers toegankelijk is. Boven de perrons ligt een verdeelhal die met liften en roltrappen zowel met de stationshal als de perrons is verbonden. Hoewel er formeel sprake is van een spoorlijn wordt de treindienst, net als de metro, onderhouden door Transport for London. De proefritten begonnen in de laatste week van november 2021 en namen een half jaar in beslag. Op 17 mei 2022 opende Koningin Elizabeth II de naar haar genoemde lijn tijdens een bezoek aan Paddington. Haar zoon Prins Edward reed daarna samen met de directie van Transport for London, premier Johnson en de minister van Verkeer op en neer naar Tottenham Court Road. De reizgersdienst begon op 24 mei 2022 al moeten reizigers tot de opening van Bond Street, in het najaar van 2022, in Paddington overstappen tussen de bovengrondse perrons van het westelijke deel van de lijn en de ondergrondse perrons van het oostelijke deel van de Elizabeth Line.

Underground[bewerken | brontekst bewerken]

Paddington kent twee metrostations, een aan de noordkant voor de Circle Line en de Hammersmith & City Line en een aan de zuidkant voor de Bakerloo Line, Circle Line en District Line.