Dany Neudt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dany Neudt (Knokke-Heist, 5 april 1974) is een Belgisch historicus. Hij specialiseert zich in het Belgische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij plaatst dagelijks een bericht over een vergeten verzetsheld op Twitter en Facebook. De Nederlandstalige[1][2] en Franstalige[3] media consulteren hem regelmatig over het onderwerp.

Verzetshelden[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met schrijver Tim van Steendam richtte hij de vzw Helden van het Verzet op. Deze non-profit brengt verhalen over "gewone mensen en hun buitengewone verzetsdaden tegen de nazistische bezetter". In maart 2023 brachten ze in eigen beheer een eerste verzetsnovelle over Andrée De Jongh en haar ontsnappingsroute Comète uit, getiteld De weg naar San Sebastian.[4] In mei 2023 volgde al een tweede verzetsnovelle over het gewapend verzet van de familie Lambrechts in Limburg, Broeders sterven niet.[5] Op 30 maart 2023 werd voor het eerst een Verzetscafé georganiseerd[6]. In een Verzetscafé worden door middel van storytelling verhalen over het Belgische verzet voor een publiek gebracht. De verhalen uit het het Verzetscafé verschijnen als podcast. Vanwege de grote respons gaan er ook Verzetscafés in Antwerpen, Brugge en Brussel door.

Dany Neudt lanceerde een pleidooi om - in navolging van onze buurlanden - ook in België een landelijk Verzetsmuseum op te richten. Het idee kreeg ondertussen ruime navolging. In een opiniestuk spraken de Belgische rectoren Luc Sels, Jan Danckaert, Annemie Schaus, Herman Van Goethem, Bernard Vanheusden en Rik Van de Walle hun steun uit.

Samen met schrijver Tom Lanoye en cultuurhuis De Studio is Dany Neudt een van de drijvende krachten achter het culturele platform Vrij op 8 mei[7] dat van 8 mei opnieuw een feestdag en een feestelijke herdenking van de overwinning op het nazisme wil maken. In 2023 ging van zaterdagavond 6 mei om 18 uur tot zondagavond 8 mei om 20 uur ging de voorleesmarathon 'Dit zijn de namen' in het Fort van Breendonk door.[8] Gedurende 48 uur lazen tal van gekende en minder gekende Belgen de namen van 8.500 gestorven verzetshelden voor. Onder meer Lucas Van den Eynde, Peter Verhelst, Bruno Vanden Broecke, Viviane De Muynck, Lauren Versnick, Kristien Hemmerechts, Antje De Boeck, Kurt Van Eeghem, Lien van de Kelder, Miranda Ulens, Raf Walschaerts, Stefan Hertmans, Sara Vertongen, Béatrice Delvaux, Bart Van Nuffelen, Andrea Croonenberghs, Fikry El Azzouzi, Ellen de Soete, Stefan Van Loock, Alain Platel, Chokri Ben Chikha, Hilde Heijnen, Paul Ambach, Marc Coessens, Frank Vercruyssen, Amaryllis Temmerman, Hans Herbots, Alain Berenboom, Caroline Lamarche, Valentijn Dhaenens, Kristien De Proost, Ico Maly, Christophe Busch, Marijke Hofkens, generaal Marc Thys, Fatima Zibouh, Frans Van der Aa, Dominique Willaert, Kathy Lindekens, Jo Roets en Ingrid Vander Veken steunden het initiatief. Op maandagavond 8 mei werd de voorleesmarathon gelivestreamd in tien cultuurhuizen, waaronder de Bourla en de KVS, waar nadien rond hetzelfde thema een uitgebreid cultureel programma doorging[9].

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Met Tarik Fraihi richtte hij in 2001 het interculturele platform Kif Kif op[10], waar hij later coördinator van werd. Het platform lanceerde onder meer de Kif Kif Awards om meer intercultureel talent naar de cultuurpodia te laten doorstromen. Daarnaast werd met de VDAB meermaals de Kif Kif-jobbeurs ingericht, die zich vooral op een hooggeschoold publiek richtte. Meer dan 30 grote werkgevers namen er aan deel[11].

Vanaf 2009 ging hij aan de slag als directeur bij De Punt, een groeiplatform voor sociaal ondernemerschap.[12] In 2014 startte hij als kabinetschef bij de Gentse schepen Elke Decruynaere, en nadien bij Bram Van Braeckevelt. Van oktober 2019 tot 11 juni 2022 was hij nationaal ondervoorzitter van de Belgische politieke partij Groen, in duo met voorzitter Meyrem Almaci.