De Fabeltjeskrant: De Grote Dierenbos-spelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Fabeltjeskrant:
De Grote Dierenbos-spelen
Regie Freek Quartier
Hoofdrollen Huub Dikstaal
Elsje Scherjon
Richard Groenendijk
Roben Mitchell
Leo Richardson
Muziek Ruud Bos
Floor Minnaert
Armin van Buuren
Mario Goossens
David Poltrock
Productiebedrijf Rubinstein Media
Grid Animation
De Levita Productions
Distributie Dutch FilmWorks[1][2]
Première 19 december 2018
Genre Kinderfilm
Digitale animatie[1]
Speelduur 83 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De Fabeltjeskrant: De Grote Dierenbos-spelen is een Nederlandse met de computer geanimeerde[1] kinderfilm uit 2018 met in de hoofdrol de personages uit de televisieserie De Fabeltjeskrant. De film beleefde zijn première op 19 december, zo'n vijftig jaar na de eerste uitzending van de poppenserie.[2][3]

Productie[bewerken]

De bioscoopfilm is een gezamenlijke productie van Rubinstein Media, De Levita Productions en Grid Animation.[1] Het digitaliseringsproces nam vier jaar in beslag.[2] Om de digitale dieren zo veel mogelijk het 'aaibare' van hun fysieke voorbeeld te geven, zijn ze zo geanimeerd dat het lijkt alsof ze uit vilt zijn vervaardigd.

Omdat de originele stemacteurs Frans van Dusschoten en Ger Smit waren overleden, werden de stemmen van hun personages ingesproken door onder anderen Huub Dikstaal (Meneer de Uil), Ad Knippels (Lowieke de Vos) en Richard Groenendijk (Ed en Willem Bever). Elsje Scherjon verzorgde weer de stem van haar favoriete Fabeltjes-dier Juffrouw Ooievaar. Mede omdat het voor de inmiddels tachtigjarige[3] Scherjon moeilijk was geworden om sommige stemmen te vertolken, werden haar overige personages overgenomen door actrices als Georgina Verbaan (Truus de Mier en Zaza Zebra) en Loes Luca (Isadora Paradijsvogel).[1]

De muziek in de film werd gecomponeerd door onder anderen Armin van Buuren,[3] die daarnaast de stem van het nieuwe personage dj Wally Windhond voor zijn rekening nam.[1] Ook Ruud Bos[4] schreef enkele nummers, iets wat hij eveneens jarenlang had gedaan voor de poppenserie: onder meer de muziek van "Hallo Meneer de Uil"[5] en "Hup daar is Willem!"[6] is van zijn hand.

De film is ook uitgebracht met een Vlaamse stemmencast waarbij Walter Baele (gekend van Samson en Gert) de stem verzorgt van Meneer De Uil. Showbizzkoppel Tine Embrechts en Guga Baúl zijn de stemmen van Juffrouw Ooievaar en Meneer De Raaf. Deze versie was ook in de Belgische bioscopen te zien.

Verhaal[bewerken]

Meneer de Uil vertelt drie opzichzelfstaande verhalen van circa 25 minuten.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Verhaal 1[bewerken]

Bor de Wolf heeft geen uitnodiging ontvangen voor de door Juffrouw Ooievaar georganiseerde picknick en mag daarom van haar niet mee. Ome Gerrit de Duif voelt zich schuldig. Hij vraagt zich af wat er mis kan zijn gegaan met de postbestelling. De picknick loopt uit op een domper omdat de dieren verdwalen en Meneer de Raaf, Lowieke de Vos en Chico Lama tijdens de tocht alle hapjes opeten.

Verhaal 2[bewerken]

Stoffel de Schildpad is jarig. Zijn grote wens is om te kunnen vliegen. Nadat Ome Gerrit hem tevergeefs vliegles heeft gegeven, bouwen de gebroeders Bever een vliegmachine voor hem. Stoffel belandt echter bovenin een boom en de ruziënde Juffrouw Ooievaar en Meneer de Raaf doen een gezamenlijke poging hem weer op de grond te krijgen.

Verhaal 3[bewerken]

Tijdens de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen staan team wit, aangevoerd door Juffrouw Ooievaar, en team zwart, met Meneer de Raaf aan het hoofd, tegenover elkaar. Er wordt onder andere hardgelopen en een wedstrijdje pannenkoeken eten gehouden. De fanatieke teamleiders zijn vastberaden om hun ploeg te laten winnen. Door Meneer de Raaf wordt zelfs vals spelen niet geschuwd. Peter Panda leidt de wedstrijden in goede banen, terwijl dj Wally Windhond voor de nodige muziek zorgt.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken]

De stemmen van de personages werden door verschillende acteurs vertolkt. Er zijn vrijwel geen zelfde acteurs bij de Nederlandse en de Vlaamse versie, enkel Armin van Buuren vertolkt in beide versies Wally Windhond.

Personage Nederlandse stemmen Vlaamse stemmen
Meneer de Uil Huub Dikstaal Walter Baele
Meneer de Raaf Roben Mitchell Guga Baùl
Juffrouw Ooievaar Elsje Scherjon Tine Embrechts
Ed Bever Richard Groenendijk Günther Lesage
Willem Bever Richard Groenendijk Ben Segers
Martha Hamster Rosanne Waalewijn Maaike Cafmeyer
Myra Hamster Mylène Waalewijn Liesa Naert
Stoffel de Schildpad Joost Claes Bart Hollanders
Isadora Paradijsvogel Loes Luca Barbara Sarafian
Zoef de Haas Boyan van der Heijden Walter Baele
Gerrit de Postduif Daan van Rijssel David Dermez
Bor de Wolf Leo Richardson Dieter Troubleyn
Chico Lama Wiebe-Pier Cnossen Peter Pype
Peter Panda Maarten Smeele Frank Dierens
Droes de Beer Vinchenzo Bert Van Poucke
Jodokus de Marmot Dennis Willekens Frank Hoelen
Truus de Mier Georgina Verbaan Mieke Laureys
Lowieke de Vos Ad Knippels Pepijn Caudron
Wally Windhond Armin van Buuren Armin van Buuren
Zaza Zebra Georgina Verbaan Lotte Stoops

Externe link[bewerken]