Lijst van personages uit de Fabeltjeskrant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van personages uit De Fabeltjeskrant (alfabetisch gerangschikt op diersoort). Sommige personages verschenen in alle reeksen, andere verdwenen uit de reeks of werden later toegevoegd.

 • Droes de Beer is de broer van Wasa de Beer en dik bevriend met Jodokus de Marmot. Hij wordt soms als de boosaardige beer gezien. Hij heeft een grote rimpel op het voorhoofd en loopt al vittend door het bos. Rond 1977 had hij een relatie met Martha Hamster. Zijn stem werd ingesproken door Frans van Dusschoten.
1rightarrow blue.svg Zie ook Droes de Beer
 • De gebroeders Ed en Willem Bever zijn de klusjesmannen en technici van het bos. Ze zijn bijna altijd samen in de weer. Willem (met het witte schort) heeft enkel technische school gevolgd; Ed (met het zwarte schort) heeft doorgestudeerd tot boekhouder. Ze hebben in de jaren zeventig hits met Hup, daar is Willem met de waterpomptang en Het stoomlied. De stem van Ed werd ingesproken door Ger Smit, die van Willem door Frans van Dusschoten.
1rightarrow blue.svg Zie ook Ed en Willem Bever
 • Blinkert de Bliek, vormt een paar met Frija Forel. Zij wonen samen in de grote vijver in het Dierenbos. De stem van Blinkert werd ingesproken door Elsje Scherjon.
 • Greta Bontekoe, eigenlijk Margaretha, vormt een paar met Teun Stier. Van 1972 tot 1974 kwam ze in De Fabeltjeskrant voor, daarna vertrok ze met Teun naar het Verre Dierenbos. In 1985 kwam ze terug, gescheiden en geëmancipeerd. Ze werd toen Greet Koe genoemd, en opende een vrouwenhuis waar veel geroddeld werd. Haar stem werd door Elsje Scherjon ingesproken, hoewel in het begin alleen haar geloei door Frans van Dusschoten werd vertolkt.
1rightarrow blue.svg Zie ook Margaretha Bontekoe
 • Frija Forel, de echtgenote van Blinkert de Bliek. Zij woonde alleen in 1969 in het Grote Dierenbos.
 • Zoef de Haas is een eigenaardig personage. Hij helpt Juffrouw Ooievaar als haar assistent, en voert een eigen politiek. Soms zet hij een pet op en arresteert zomaar iemand. Hij begint bijna al zijn zinnen met de woorden "zoefzoef". Zijn stem werd door Ger Smit ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Zoef de Haas
 • De gezusters Myra en Martha Hamster zijn twee sociale oude vrijsters. Ze zijn aardige types, maar sommigen vinden hen wat bemoeiziek. Door hun wangzakken slissen en lispelen ze nogal. Ze zijn altijd bereid zich in te zetten voor de 'zieke, zielige en nooddruftige dieren'. Martha is verpleegster bij dokter Meindert. In de jaren tachtig sluit Myra zich bij haar aan als hulpverpleegster. In het begin leverde Elsje Scherjon de stem van Martha en Ger Smit die van Myra, later werden beide stemmen door Elsje Scherjon ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Martha en Myra Hamster
 • Plons de Kikvors. Mede-vijverbewoner van Blinkert en Frija. Plons woonde van 1968 tot 1969 in het Grote Dierenbos. Zijn stem werd ingesproken door Frans van Dusschoten.
 • Chico Lama is een verre neef van Zaza Zebra. Hij spuwt voortdurend. Hij is kok, en met de hulp van de Gebroeders Bever bouwde hij zijn eethuis 'Chico's Place', in wezen de omgebouwde, vroegere zuiveltram van Teun Stier. Toen dit in vlammen opging, werd een nieuw eethuis naast het Praathuis gebouwd. Chico's stem werd ingesproken door Frans van Dusschoten. De kijkbuiskinderen verkozen hem tot bosmeester.
1rightarrow blue.svg Zie ook Chico Lama
 • Harry Lepelaar is de gabber van Piet de Pad. Een beetje vaag figuur, ogenschijnlijk niet helemaal betrouwbaar: hij heeft een ooglapje voor; voor kinderen is hij dus het prototype van een boef. Evenals Piet woonde hij van 1971 tot 1974 in het Grote Dierenbos. Hij was de eerste verloofde van Juffrouw Ooievaar. In tegenstelling tot Piet kwam hij daarna echter niet meer terug. Zijn stem is die van Ger Smit.
1rightarrow blue.svg Zie ook Harry Lepelaar
 • Mister Maraboe is de tweede verloofde van Juffrouw Ooievaar in de jaren tachtig. Eerst moet ze niets van hem hebben. Ze noemt hem die kale kunstooievaar, maar ze wordt daarin voornamelijk aangemoedigd door Woefdram, die Mister Maraboe als een vreemde indringer ziet. Later vindt Juffrouw Ooievaar hem toch wel aardig. De voornaam van Mister Maraboe is John, ofschoon hij ook weleens Pieter werd genoemd. Zijn stem werd vertolkt door Ger Smit, die hierbij een zwaar Zuid-Afrikaans accent gebruikte.
1rightarrow blue.svg Zie ook Mister Maraboe
 • Jodokus de Marmot, een marmot die verslaafd is aan nagelbijten. Hij is dik bevriend met Droes de Beer. Halverwege de jaren zeventig vertrok Jodokus naar het Verre Dierenbos; hij is later niet meer verschenen. Zijn stem werd ingesproken door Elsje Scherjon.
1rightarrow blue.svg Zie ook Jodokus de Marmot
 • Truus de Mier is een bezig huisvrouwtje, het type dat zich gedraagt volgens de damesbladen. Desondanks kreeg ze toch een relatie in het Buitenbos met de vrouwenversierder Jules Cigale. Dit liep vanwege te grote karakterverschillen op niets uit. In 1988 stopte ze als huisvrouw en ging in Chico Lama's eetpaleis werken. Haar bekende uitspraak was 'tuut-tuut-tuut-tuut'. Haar stem werd ingesproken door Elsje Scherjon.
1rightarrow blue.svg Zie ook Truus de Mier
 • Momfer de Mol is een mompelend, lichtschuw personage, dat uit de Limburgse mijnen komt en met een zuidelijk accent praat. Hij heeft altijd een zonnebril op, rookt graag sigaren en loopt vaak al kuchend rond. Zijn bekende uitspraak is 'mmf, mmf, ik neem wel een zegaartje'. Zijn stem werd ingesproken door Frans van Dusschoten.
1rightarrow blue.svg Zie ook Momfer de Mol
 • Juffrouw Kato Ooievaar ziet zichzelf als een belangrijke dame. Ze heeft een eigen mening en weet het altijd beter, maar is toch iemand die vaak raad weet en de mededieren helpt. Een bekende uitspraak van haar is 'laten wij de handen ineen slaan'. Haar stem werd ingesproken door Elsje Scherjon. Ellen van Eijk, met wie de schrijver Leen Valkenier tot 1971 getrouwd was, claimde model te hebben gestaan voor Juffrouw Ooievaar.
1rightarrow blue.svg Zie ook Juffrouw Ooievaar
 • Meindert het Paard studeerde na zijn carrière als renpaard geneeskunde, en kwam daarna als dierenarts naar het Grote Dierenbos. Via hem is ook Isadora Paradijsvogel naar het bos gekomen. Hij is een respectabele heer, en trad eind jaren tachtig in het huwelijk met Zaza Zebra. Hij was ook degene die het eerst Melis Das had ontmoet, een vrolijke flierefluiter die daarna in het Grote Dierenbos kwam wonen. De stem van Meindert het Paard werd door Ger Smit ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Meindert het Paard
 • Piet de Pad, bijgenaamd Piet Patat. Dit omdat hij eigenaar is van een friettent die hij 'Piet's Smikkelpaleis' noemt. Hij is een echte sjacheraar, die overal geld in ziet. Hij woonde van 1971 tot 1974 in het Grote Dierenbos, emigreerde toen naar het Buitenbos, maar keerde in 1988 weer terug. De stem achter Piet is van Frans van Dusschoten.
1rightarrow blue.svg Zie ook Piet de Pad
 • Isadora Paradijsvogel heet eigenlijk Doortje Spreeuw, maar gebruikt vaak haar artiestennaam. Ze is een oude artieste met een schorre stem, die tegenwoordig meer in het Praathuis bij een borrel te vinden is. Ze is via Meindert het Paard naar het Grote Dierenbos gekomen en had aanvankelijk ook een relatie met hem. Haar stem werd door Elsje Scherjon ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Isadora Paradijsvogel
 • Ome Gerrit de Postduif is na een carrière in de duivensport, waar hij een manke poot opliep, in het Dierenbos komen wonen. Daar is hij de slechthorende eigenaar van het door hem geopende postkantoor. Hij was de winnaar van het in de jaren zeventig gehouden liedjesfestival 'Het Landjuweel'. Zijn stem werd door Ger Smit ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Gerrit de Postduif
 • Meneer de Raaf, officieel Crox de Raaf, is een heer die bij de andere dieren populair is. Hij geeft vaak ironisch-realistische opmerkingen, en gaat zo soms tegen de mening van Juffrouw Ooievaar in. De stem werd door Ger Smit ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Meneer de Raaf
1rightarrow blue.svg Zie ook Snoespoes
 • Stoffel de Schildpad is een personage dat soms medelijden opwekt. Hij kan zich maar traag verplaatsen en heeft voortdurend last van kwaaltjes. Een bekende uitspraak van hem is dan ook 'Ik voel me appelig'. De Gebroeders Bever bouwden voor hem een stoommobiel zodat hij zich sneller kan voortbewegen. In de jaren tachtig kreeg hij een relatie met Carmen Tortilla, die in het Buitenbos vertoefde. Zijn stem werd door Elsje Scherjon ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Stoffel de Schildpad
 • Meneer de Uil is degene die de kijkertjes voorleest uit de Fabeltjeskrant. Zijn echte naam, Jacob, wordt weinig gebruikt en in de verhalen zelf speelt hij slechts een ondergeschikte rol. Hij verschijnt in de begingeneriek en op het einde van het programma, en praat de verhalen aaneen. Bekende uitspraken van hem zijn: 'Dag, lieve kijkbuiskinderen' en 'oogjes dicht en snaveltjes toe'. Zijn stem werd ingesproken door Frans van Dusschoten.
1rightarrow blue.svg Zie ook Meneer (Jacob) de Uil
 • Lowieke de Vos is een levensgenieter, hij is goed bevriend met Meneer de Raaf en verschijnt vaak in diens gezelschap. Beiden zijn stamgasten in het Praathuis. Bekende uitspraken zijn 'hatsekidee' en 'dat wordt smikkelen en smullen'. De stem werd ingesproken door Ger Smit.
1rightarrow blue.svg Zie ook Lowieke de Vos
 • Rocus de Vrije Vogel kwam in deze serie voor van 1969 tot 1972 en is typisch een kind van de flowerpower. Zijn rol is die van bemiddelaar: bij ruzie in het Grote Dierenbos probeert hij de partijen weer tot elkaar te brengen. Hij spreekt met een Amerikaans accent. Een bekend liedje dat hij zong is 'Heb je last van wintertenen'. Zijn stem werd ingesproken door Aart Staartjes.
1rightarrow blue.svg Zie ook Rocus de Vrije Vogel
 • Woefdram is een enigszins geniepig type, dat net als Zoef de Haas soms eigenaardige acties pleegt en bij Juffrouw Ooievaar nogal geliefd is. Zijn stem werd door Ger Smit ingesproken. Hij was afkomstig uit het Nijverdal uit de serie De Woefs en de Lamaars. Het is onduidelijk wat voor beest Woefdram is, mogelijk een hazewindhond. In 1985 kreeg Woefdram een ongeluk met vuurwerk en voortaan moest hij met een ooglapje door het leven.
1rightarrow blue.svg Zie ook Woefdram
 • Bor de Wolf is een vreedzaam personage, hoewel van hem soms verwacht wordt dat hij zich als een woeste wolf gedraagt. Bor is de baas van het Praathuis, de centrale ontmoetingsplaats van de dieren. Begin jaren zeventig was hij verloofd met Oléta Vulpecula. Zij kregen samen een kind genaamd Borita. Het personage is autobiografisch gebaseerd op het leven van tekstschrijver en bedenker Leen Valkenier. Bekende uitspraak van Bor is 'Hoea, ik ga wel naar het Enge Bos'. Zijn stem werd door Ger Smit ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Bor de Wolf
 • Zaza Zebra werd door dokter Meindert vanuit het Derde Dierenbos naar het Grote Dierenbos gebracht. Het is een wat verlegen en schuw personage. Ze trouwt met Meindert, dit tot groot protest van Woefdram die haar als een vreemde indringster ziet. Op een zeker moment begon ze een apotheek in de stal van Greet Koe. Dit zinde Meindert aanvankelijk niet, maar later werd dit bijgelegd. Haar stem werd door Elsje Scherjon ingesproken.
1rightarrow blue.svg Zie ook Zaza Zebra