De Jeugd van Tegenwoordig (rapgroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Jeugd van Tegenwoordig
De Jeugd van Tegenwoordig
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2005-heden
Oorsprong Amsterdam
Genre(s) Nederhop, rap, hiphop, elektronische muziek
Label(s) Magnetron Music
Top Notch
Verwante acts Baksteen
Le Le
Leden
Rapper/zanger Willie Wartaal (Olivier Mitshel Locadia)
Rapper/zanger Vieze Fur (Alfred Tratlehner)
Rapper/zanger Faberyayo (Pepijn Lanen)
Producer/zanger Bas Bron
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Vieze Fur
Willie Wartaal
Faberyayo
Bas Bron

De Jeugd van Tegenwoordig (kort ook wel De Jeugd genoemd) is een Nederlandse rapformatie, die in 2005 bekend werd met Watskeburt?! De leden van de groep zijn Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo en hun vaste producent is Bas Bron. De stijl van de groep kenmerkt zich door beats met sterke invloeden uit de elektronische muziek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De groep heeft zijn oorsprong in een project van Bas Bron om nummers te produceren met raps van verschillende Nederlandse rappers. Bron maakte al eerder met onder andere Pepijn Lanen Nederlandstalige rapmuziek als De Spaarndammerbuurtkliek. Nadat watskeburt een populair straattaalwoord werd in Amsterdam, besloten de twee een nummer rond dit woord op te nemen, aanvankelijk vooral bedoeld voor vrienden. Freddy Tratlehner, die Lanen al kende als rapper en deel was van de groep die het woord gepopulariseerd had, kwam met een gemeenschappelijke vriend naar de studio voor de opnames en er werd besloten dat hij mee zou rappen in het nummer.

Tratlehner was al bevriend met Olivier Locadia en vormde samen met hem het rapduo Baksteen. Locadia rapte niet op Watskeburt?!, maar nam later met Bron en Tratlehner het nummer Voorjekijkendoorlopen op. Bron besloot vervolgens om met de drie een album op te nemen, in plaats van met een steeds wisselende samenstelling van rappers. De naam De Jeugd van Tegenwoordig is afgeleid van een T-shirt dat de broer van Lanen droeg, waarop de naam stond afgedrukt.

Bij de interviews rond het uitbrengen van Watskeburt?! verkondigde De Jeugd graag onzin over hun ontstaansgeschiedenis. Zo zou Lanen de tekst van Watskeburt?! in de metro hebben gevonden. De biografie die het nummer bij verschijnen vergezelde, meldt dat de drie elkaar bij een auditie voor Idols hebben ontmoet. Dit onwaarschijnlijke gegeven werd in enkele media zelfs braaf overgenomen, deels omdat de drie er in interviews vaak alleen maar wat schepjes bovenop deden.

Watskeburt?![bewerken | brontekst bewerken]

De beat van Watskeburt?! werd eind 2004 gemaakt door Bas Bron. De tekst werd geschreven door Vieze Fur en Faberyayo. De uitdrukking 'Watskeburt' ontleenden ze overigens aan de Nederlandse rapper Heist Rockah. Op 16 mei 2005 werd de single van Watskeburt?! uitgebracht door Magnetron Music in samenwerking met Top Notch. Het nummer sloeg aanvankelijk niet aan, maar werd door enkele radiozenders opgepikt. Op 4 juni kwam Watskeburt?! de Nederlandse Top 40 binnen. Het nummer werd een grote hit en verdrong een paar dagen later Geef mij je angst van Guus Meeuwis van de nummer 1-positie. In dezelfde week dat Watskeburt?! op 1 in de Single Top 100 kwam, stond de groep in het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy. In augustus van datzelfde jaar stonden ze ook op Lowlands.

Zoals zoveel opmerkelijke hits was Watskeburt?! rijp voor parodieën. Waarsmebird en Opkeplurt zijn slechts enkele voorbeelden. Er verscheen tevens een Duitse, Friese, West-Friese, Achterhoekse en Brabantse versie van de plaat. In de studentenwereld bleef Watskeburt?! ook niet onopgemerkt. De cultparodie Noggeneukt?! van De Student van Tegenwoordig verwierf met name in de studentenstad Utrecht grote bekendheid. Ook werd door Boomerang een gratis ansichtkaart uitgebracht met daarop de titel van het nummer. In Groningen dook de parodie Supermooi! op. Door online jongerenmagazine Spunk werd de songtekst naar aanleiding van het verschijnen van het nummer in het buitenland in het Duits vertaald onder de titel Watspassiert?!.

Ook in Vlaanderen werd Watskeburt?! een hit; het nummer werd veel gedraaid door Studio Brussel en andere radiozenders. Er werd een jumpstyle-versie van het nummer gemaakt, genaamd Watskejump.

Parels voor de zwijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 augustus 2005 behaalde De Jeugd van Tegenwoordig een primeur met het nummer Voorjekijkendoorlopen door als eerste Nederlandse band een nummer als ringtone uit te brengen voordat het als single gepresenteerd werd. Het nummer bleef in de Tipparade steken. Tevens wonnen zij in 2005 de prijs voor meest bekeken clip.[bron?]

In 2005 kwam ook hun debuutalbum Parels voor de zwijnen uit met 20 nummers. De Jeugd van Tegenwoordig kreeg een Dutch Mobo Award voor Beste Doorbraak.[1] Van het album werden slechts 8000 exemplaren verkocht.

Vanaf 17 oktober kregen ze een eigen programma, Hard Gaan, op de tv-zender The Box.

Buiten het album om bracht De Jeugd van Tegenwoordig in december 2005 een single uit met Katja Schuurman, genaamd Ho Ho Ho. In het programma Katja vs Bridget streden Katja Schuurman en Bridget Maasland in de laatste uitzending om de overwinning. Maasland deed een kerstnummer samen met Jan Smit en won hiermee de uitzending. Schuurman won echter het seizoen van het versusprogramma. De clip van Ho Ho Ho werd opgenomen in een seksclub.

In 2006 ontving De Jeugd van Tegenwoordig de prijs voor beste nieuwkomer bij de 3FM Awards en bij Edison Music Award. In Duitsland en Engeland werd het nummer Watskeburt?! uitgebracht. Verder maakten ze een nummer samen met Luie Hond: Poes in de Playboy.

Vanaf 8 september waren ze vier weken te volgen bij BNN op Nederland 3 in de soap De Jeugd Van Tegenwoordig op hun Best.

De groep werd genomineerd voor de Urban Awards, TMF Awards 2006 en Gouden Greep.

In 2007 kwam de single Shenkie uit. Samen met TMF verzon De Jeugd van Tegenwoordig een wedstrijd voor de clip. Hun dvd Tarrels voor de Zwijnen kwam uit met videoclips, alle afleveringen van de miniserie Hard Gaan en nooit eerder vertoond beeldmateriaal. Het nummer Shenkie werd genomineerd voor beste nummer/single en beste clip bij de Urban Awards en Gouden Greep.

De Machine[bewerken | brontekst bewerken]

De groep maakte op 3 januari 2008 bekend dat het tweede album met veertien nummers klaar was. De Machine lekte 18 april op het internet en lag vanaf 25 april in de winkel. De eerste single was Hollereer. De videoclip voor Hollereer werd op vrijdag 4 april voor het eerst uitgezonden op TMF en was het debuut van IM Creative Productions (IMCP). Daarna volgden Wopwopwop (De Tentbakkers) en Datvindjeleukhè. Met het album De Machine wonnen ze de 3Voor12Award voor beste album van 2008. Ook won de groep een MTV Award voor beste Nederlandse/Belgische artiest. Ze werden bij de State Awards in vijf categorieën genomineerd, maar wisten in geen van deze categorieën de prijs ook te winnen.

Toen de groep op 14 januari 2009 te gast was bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door presenteerden de rappers voor het eerst de videoclip van hun single Buma in me zak, dat volgens de band zelf de allerziekste videoclip uit de Nederlandse geschiedenis was geworden. Het nummer refereert aan het bedrijf Buma/Stemra, een organisatie die in Nederland een monopolie heeft op het incasseren van auteursrechten op muziekwerken. De bijbehorende clip was geïnspireerd op de videoclip van het nummer Can you feel it van The Jackson 5. Uiteindelijk werden voor het album zeven videoclips gemaakt, maar geen van deze nummers wist de Nederlandse top 40 te bereiken. Deze donkere jongen komt zo hard bereikte alleen in Vlaanderen enige mate van populariteit.

De Jeugd stond in 2009 op Pinkpop en Rock Werchter en werd genomineerd voor een 3FM-, TMF- en Edison Award.

De lachende derde[bewerken | brontekst bewerken]

De opnamen voor De lachende derde vonden plaats in de winter van 2009-2010 en op 26 november 2010 kwam het album uit. De eerste single van het album was Sterrenstof. De teksten van het album zijn, samen met alle eerdere teksten van De Jeugd, opgenomen in het boek Handboek der Jeugd, dat in juni 2011 is verschenen bij Nijgh & Van Ditmar

In België mochten Vieze Fur, Faberyayo, Willie Wartaal en Bas Bron het festival Rock Werchter openen.

Op 18 augustus 2012 stond de groep op Lowlands 2012. Na enkele nummers komen ze op het podium bij de Belgen Triggerfinger en voeren ze het lied Sexy beesten uit. Op 12 april 2012 won De Jeugd van Tegenwoordig tijdens de 3FM Awards de prijs voor Beste Artiest HipHop.

Ja, Natúúrlijk![bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 juni 2013 bracht de groep de single De formule uit. Op 7 augustus 2013 verscheen de single Een barkie. Dit is de tweede single van het voor 27 september 2013 geplande album, genaamd Ja, Natúúrlijk!. Op 17 september 2013 presenteerde De Jeugd hun derde single, Prinsjesdag, die op Prinsjesdag gratis te downloaden was. De vierde single van het album werd Het mysterie van de koude schouder.

Manon en De Jeugd, Vertegenwoordigd[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 oktober 2015 werd het vijfde album uitgebracht, Manon. Het bevat twaalf nummers. De single Manon verscheen op 5 september dat jaar. Met het album Manon maakte De Jeugd een ode aan de vrouw. Ook brachten ze een videoclip uit: een 3-in-1 video voor de singles Zakmeuitdeheup, BPM69 en Lente in bed.

Dat jaar bestond De Jeugd van Tegenwoordig tevens tien jaar en in dat kader vroegen zij bevriende artiesten een van hun nummers uit te voeren, die op 15 januari 2016 op de cd De Jeugd, Vertegenwoordigd verschenen. Onder meer Guus Meeuwis, Nielson, Glennis Grace, Raymond van het Groenewoud, The Kik en Frank Boeijen verleenden hun medewerking. Op 20 december 2016 vond tevens de première plaats van musical Watskeburt?! met poppen.

Luek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 februari 2018 verscheen het zesde album van De Jeugd, Luek met dertien nummers op. De single Gemist werd 28 november 2017 uitgebracht, bijna drie maanden voor het album. De titel Luek werd door een aantal streamingdiensten ten onrechte als Leuk gespeld. Muziekkrant OOR schreef in zijn recensie: Op Luek wordt er ouderwets getrokken en gesjord aan de Nederlandse taal om die in te passen in rijm of refrein. De Jeugd blijft ongrijpbaar op hoog niveau. Er zit geen enkele slijtage op.

Anders (Different)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 november 2018 verscheen het zevende album van De Jeugd, Anders (Different). Het album bevat 12 nummers die op verschillende manieren teruggrijpen op de (rock)muziek van vroeger. De aankondiging van het zevende album was erg onverwacht, omdat amper 9 maanden eerder het Luek uitgebracht werd. Toch verscheen op 2 november de single Ik kwam haar tegen in de moshpit samen met de aankondiging van het nieuwe album.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album Verschijnen Label Type Hitlijsten
BE (VL) NL
Piek Weken Piek Weken Opmerkingen
Parels voor de zwijnen 7 oktober 2005 Top Notch / Magnetron Music Studio 58 5
De Machine 25 april 2008 Top Notch / Magnetron Music Studio 32 26 11 27
De lachende derde 26 november 2010 Top Notch / Magnetron Music Studio 24 16 6 40*
“Ja, Natúúrlijk!” 27 september 2013 Top Notch / Magnetron Music Studio 14 15 2 22
X - Viering van het super decennium 12 juni 2015 Magnetron Music / Universal Boxset 110 7 33 5
Manon 23 oktober 2015 Top Notch / Magnetron Music Studio 6 26 3 25
Luek 16 februari 2018 Top Notch Studio 22 11 2 16
Anders (Different) 9 november 2018 Top Notch Studio 90 3 13 3

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single Verschijnen Album Hitlijsten
BE (VL) NL (Top 40) NL (Top 100)
Piek Weken Piek Weken Piek Weken
Watskeburt?! 16 mei 2005 Parels voor de zwijnen 15 16 1 (3 wk) 15 1 (3 wk) 20
Voorjekijkendoorlopen 30 september 2005 Tip 5 40 5
Ho Ho Ho (met Katja Schuurman) 13 december 2005 Tip 14 32 2 25 6
Me Tanga (met Nalden) 2006
Poes in de Playboy (met Luie Hond) 21 juli 2006 Met Liefde Tip 3 41 6
De stofzuiger (remixes) 14 augustus 2006 Parels voor de zwijnen
Shenkie 30 april 2007 43 9
Hollereer 4 april 2008 De Machine 36 3 Tip 2 11 8
Wopwopwop (De Tentbakkers) 26 september 2008
Datvindjeleukhè 26 september 2008
Buma in me zak 14 januari 2009 Tip 21 Tip 6
Deze donkere jongen komt zo hard 2009 35 10
Sterrenstof 5 november 2010 De lachende derde 29 9 8 10 7 38
Elektrotechnique 2011 Tip 13 Tip 6
Get Spanish 21 mei 2011 23 12 13 10 18 15
Pappa is thuis 2011
The big smurfout 2011 Wij Willen Smurfen Tip 8 70 5
De formule 2013 “Ja, Natúúrlijk!” Tip 3 36 3 15 7
Een barkie 2013 Tip 7 36 2 53 6
De toneelacademie 2013
Op een sexuele wijze 2013
Het mysterie van de koude schouder 15 februari 2014 Tip 59 Tip 19
Er zijn weer dingen 2014 Tip 80
Slecht Gaan (met Magnus) 15 december 2014 Tip 19
Manon 5 september 2015 Manon 29 10 Tip 11 60 3
Ik was een klootzak 2016 Tip 100 1
Pikante (met Henk Poort) 2016 Tip
Gemist 28 november 2017 Luek Tip
Makkelijk (voor ons) 2018 Tip
Luek 2018 Tip 16
Glasbak 2018 Tip
Ik kwam haar tegen in de moshpit 2 november 2018 Anders (Different) Tip
Let The Tits Out 2018 Tip 7
Naar de maan (met Maan) 2022 - - 9 6 19 6

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Dvd's
2007 Parels Voor De Zwijnen - Afleveringen van de miniserie Hard Gaan! en nooit eerder vertoond beeldmateriaal
Televisie als Presentatoren
2005 Hard Gaan! - Bij The Box
2007 De Jeugd van Tegenwoordig op hun Best - Bij BNN

Clips[bewerken | brontekst bewerken]

Parels voor de zwijnen

 • Watskeburt?! - 2005
 • Voorjekijkendoorlopen - 2005
 • De stofzuiger - 2006
 • Voor jou - 2007
 • Nog lang niet - 2007

De Machine

 • Hollereer - 2008
 • Wopwopwop (De Tentbakkers) - 2008
 • Datvindjeleukhè - 2008
 • Buma in mijn zak - 2009
 • Deze donkere jongen komt zo hard - 2009
 • Applaus - 2009
 • Bertje vs Yayo - 2009

De lachende derde

 • Sterrenstof - 2010
 • Huilend naar de club - 2010
 • Elektrotechnique - 2010
 • Get Spanish - 2010
 • Pappa is thuis - 2010

“Ja, Natúúrlijk!”

 • De formule - 2013
 • Een barkie - 2013
 • Op een sexuele wijze - 2013
 • Er zijn weer dingen - 2013
 • De toneelacademie - 2014

Manon

 • Manon - 2015
 • Zakmuitdeheup, BPM69, Lente in bed (3-in-1 videoclip) - 2015

Luek

 • Gemist - 2017
 • Makkelijk (voor ons) - 2018
 • Torpedo - 2018

Anders (Different)

 • Ik kwam haar tegen in de moshpit - 2018
 • Let the tits out - 2018

Overige

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22
Hollereer - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1570 1766 - - -
Sterrenstof - - - - - - - - - - - - - - - 762 387 287 258 145 164 168 149 160
Watskeburt?! - - - - - - - - - - - - - - - - 1481 1002 1112 867 1096 1185 1167 1244

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Muziek Nr.
2005 Dutch Mobo Award Beste Doorbraak[2] Win
2006 Urban Awards Beste Album Parels voor de Zwijnen Nom
Beste Download Poes in de Playboy Nom
Gouden Greep Nom
TMF Awards Beste Urban Act Nom
3FM Award Beste Nieuwkomer Win
Edison Music Awards Beste Nieuwkomer Win
2007 Urban Awards Beste Single Shenkie Nom
Gouden Greep Beste Nummer Shenkie Nom
Beste Clip Shenkie Nom
2008 State Awards Beste Album De Machine Nom
Beste Groep Nom
Beste Live-act Nom
Beste Single Hollereer Nom
Beste Clip Hollereer Nom
3VOOR12 Award Beste Album De Machine Win
Song van het Jaar Hollereer Nr. 5
Dutch MTV Awards Beste Nederlandse Act Win
2009 Edison Music Awards Beste Groep Nom
Beste Song Hollereer Nom
Beste Album De Machine Nom
TMF Awards Beste Live Act Nom
3FM Award Beste Album De Machine Nom
Beste Alternative Act Nom
2010 3VOOR12 Award De Gouden Luisterpaal De Lachende Derde Win
Song van het Jaar Sterrenstof Nr. 6
2011 State Awards Beste Groep Nom
Beste Album De Lachende Derde Win
Beste Single Sterrenstof Nom
Beste Live Act Nom
Dutch MTV Awards Best Dutch Act Nom
3FM Award Beste Artiest Hiphop Win
Beste Album De Lachende Derde Nom
Beste Single Sterrenstof Win
3VOOR12 Award Beste Album De Lachende Derde Nom
Song van het Jaar Get Spanish Nr. 26
2012 Popprijs 2011 Win

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Samen met Brainpower stond De Jeugd Van Tegenwoordig in juni 2005 in het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy' Rotterdam. In het najaar deden ze dit opnieuw, ditmaal in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
 • In de Nederlandse ondertiteling van de animatiefilm Cars van Pixar/Walt Disney wordt 'Whattup?' vertaald als 'Watskeburt?'.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Jeugd van Tegenwoordig van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Within Temptation (2007)
MTV Awards - Beste Nederlandse act:
De Jeugd van Tegenwoordig (2008)
Opvolger:
Esmée Denters (2009)