De bokkerijders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het artikel over de roversbende, zie Bokkenrijders.
De bokkerijders
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 8
Scenario Willy Vandersteen
Tekeningen Willy Vandersteen
Eerste druk 1956
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De bokkerijders is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 20 maart 1948 tot en met 28 juli 1948 onder de titel De bokkerijder. De eerste albumuitgave was in 1956.

Locaties[bewerken]

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

Personages[bewerken]

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

 • Suske, Wiske met Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Johan Matheus Lambik (voorouder van Lambik, Bokkenrijder), Thijs de Sprinkhaan (Bokkenrijder), Zilveren Bok, Driek (mijnwerker in trein), Jan (ploegbaas), Isidoor (de vliegende bok), vrouw bij wie Lambik kostganger is, Lambik II, Wiske II, Suske II.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wiske vertelt tante Sidonia en Suske over een droom. Als Lambik erachter komt dat hij afstamt van een Bokkenrijder, Johan Matheus Lambik, verdwijnt hij. Suske en Wiske verwonden Sidonia per ongeluk aan haar voet, en gaan samen op zoek naar Lambik in de Limburgse mijnstreek. Ze denken dat Lambik op zoek is naar een hol, waar een Zilveren Bok is verborgen.

Suske en Wiske belanden door een vliegende bok in een huis. Als Lambik er komt, slaat hij alles aan puin. Hij wil goud en macht, en wordt door Suske naar buiten gesmeten waar hij wordt ontvoerd door Thijs en Isidoor de bok. Lambik ziet dit, en gaat met zijn vrienden naar de steenkolenmijn.

Suske wordt door Wiske gevangen, maar het blijkt haar dubbelganger te zijn. Ook Suske wordt gekopieerd door de zilveren bok, al zijn slechte eigenschappen komen in deze dubbelganger. Voor het eerst sinds twee eeuwen vliegen de Bokkenrijders weer door de lucht, op weg naar het huis van tante Sidonia. Suske en Wiske worden door Lambik bevrijd en zien een vurige wagen boven de heide vliegen en horen over de bokkenrijders die hier in 1743 aan de galg werden geknoopt.

Bij Sidonia's huis laat de engelbewaarder van Wiske de dubbelgangers verdwijnen. Suske, Wiske en Lambik overleven de brand van Sidonia’s huis, aangestoken door de Bokkenrijders, in een ijskast en het bad. Sidonia is aan het verband aan haar voet meegesleurd door de Zilveren Bok en beland in een boom. De vrienden vinden haar en ze worden door de Stierenpatrouille, een groep padvinders, gered.

Thijs is berouwvoller, en overvalt niet meer iedereen. Als hij een belastinginspecteur tegenkomt vindt hij het erg dat er een officiële dienst is voor het afpakken van geld. De Zilveren Bok vernietigt het hol, waar Suske en Wiske in zitten, en wil zich met Thijs in het Duivelsven werpen nu hij verloren heeft.

De engelbewaarder van Wiske heeft hen weer gered, en Lambik vindt hen in het hol. De padvinders bouwen een brug over het moeras richting de bok en Thijs. Thijs wil zich bekeren bij het zien van een beeld van de Heilige Barbara, maar zinkt toch met de zilveren bok in het moeras. 's Nachts komt zijn geest die de vrienden de zilveren bok brengt, die omgesmolten wordt en teruggegeven aan de bestolen kerken.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken]

 • Het verhaal werd geïnspireerd door de legende van de bokkenrijders, een bende rovers die in de 18de eeuw de Landen van Overmaas onveilig zouden hebben gemaakt.
 • Lambik blijkt in dit album een 18de-eeuwse voorouder, Johan Matheus Lambik (1730 – 1792), te hebben gehad die berouw kreeg over zijn verleden als Bokkenrijder.
 • De Bokkenrijders krijgen in dit album berouw over hun daden wanneer ze een heiligenbeeld van de Heilige Barbara aanschouwen. Barbara is patrones van de mijnwerkers. Andere katholieke symboliek sluipt in het verhaal wanneer Wiske hulp krijgt van haar engelbewaarder.
 • De Heilige Barbara zou opnieuw opduiken in De mysterieuze mijn.

Uitgaven[bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 8 20 maart 1948 - 28 juli 1948 Prinses Zagemeel De witte uil
Albumuitgaven
Stripreeks Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vlaamse ongekleurde reeks 26 1956 De straatridder De brullende berg
Vierkleurenreeks 136 oktober 1972 De gekke gokker De ringelingschat
Suske en Wiske Collectie 18 1986
Groot formaat uitgave oktober 1987
Rode klassiek reeks 8 14 oktober 1993 Prinses Zagemeel De witte uil
Originele Verhalen 3 1999
Uitgave VUM-groep 26 29 juli 2005 De straatridder De brullende berg
Anderstalige uitgaven
Taal Reekstitel Albumtitel Datum Opmerkingen
Frans Bob et Bobette Les chèvraliers oktober 1972 Vierkleuren Reeks
Limburgs Suske en Wiske De bokkeriejersj september 1997

Achtergronden bij de uitgaven[bewerken]

 • Dit verhaal werd door het Limburgs Dagblad uitgebracht in het Limburgs als :De bokkeriejersj. Sommige personages heten hier:
  • Johan Matheus Lambik = Johan Matheus Lambiek
  • Thijs = Ties(ke)
  • De heilige Barbara = de Hèllege Berreb
  • Jan = Sjeng