De botte botaknol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De botte botaknol
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 133
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Eduard De Rop (inkting)
Eugeen Goossens (inkting)
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De botte botaknol is het honderddrieëndertigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven en grotendeels getekend door Paul Geerts. Het werd gepubliceerd in TV Ekspres van 18 augustus 1980 tot en met 31 augustus 1981.

De eerste albumuitgave in de Vierkleurenreeks was in november 1981, met nummer 185.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • België, huis van tante Sidonia met biologisch moestuintje, firma Wiedkil, bos, bouwplaatsen snelwegen, verkavelingen, wegen, weilanden

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

  • Suske, Wiske met Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Jerom, agent, lady Gemini en andere gebruikers C.B., Botaknol, directeur, man met de snor, handlangers directeur, werknemers fabriek, secretaresse, verhuizer, boeren, koeien

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Lambik en Jerom joggen en Lambik heeft een biologisch moestuintje aangelegd bij tante Sidonia en heeft een geniaal plan waardoor de planten een hogere voedingswaarde zullen krijgen. Lambik koopt een generator en is constant bij het plantje, maar als het onweer uitbreekt schuilt hij binnen. Er is een gehuil en Lambik en Wiske zien dat het plantje leeft, de bliksem is er op in geslagen en ze brengen het knolletje naar binnen. Lambik noemt hem Botaknol en het plantje wordt in het bedje van Schanulleke gelegd. De bliksem slaat in het huis in en Botaknol wordt groot, hij is fel tegen snelwegen en verkavelingen. Jerom sluit hem op in de kelder maar Botaknol ontsnapt en gooit zaadgranaten op een auto van een man met een snor. Er groeien meteen veel planten en Suske, Wiske en Lambik kunnen de automobilist bevrijden, de man reageert een beetje gek. Lambik gebruikt zijn C.B. en lady Gemini en anderen lachen hem uit, maar een luisteraar is geïnteresseerd en Lambik vertelt hem alles. Enkele dagen later bellen twee mannen aan bij tante Sidonia en zeggen dat ze de telefoon willen controleren. Wiske ziet dat de mannen foto’s nemen en wordt ontvoerd, Lambik en Suske komen net thuis en kunnen Wiske bevrijden maar Schanulleke wordt meegenomen. Lambik herkent één man, het is de man die ze hebben bevrijd uit het onkruid. Botaknol overwint twee graafmachines en de vrienden horen het bericht op de radio. Ze vinden Botaknol maar hij ontsnapt op een laadbak van een auto, de vrienden zien de directeur met hem wegrijden en worden tijdens de achtervolging geraakt door een zaadgranaat. Ze vinden een plakkaat van de firma Wiedkil en worden door een boer weggesleept. Ze gaan naar firma Wiedkil maar worden meteen weer buiten gezet en klimmen over de muur, ze worden ontdekt en de directeur ontvangt hen dan. De man zegt niets van Botaknol te weten en Suske en Lambik zijn gerustgesteld. Wiske heeft echter een foto van de directeur met de man met de snor gezien en heeft Schanulleke op de bank onder een kussen gevonden. De directeur belt de vrienden en zegt dat Botaknol zal sterven als ze de politie inschakelen.

Tante Sidonia maakt kleding, ze gaat zelf als zonnebloem, Suske en Wiske verkleden zich als viooltjes, Lambik is een roos en Jerom is een gladiool. Met een walkietalkie gaan Suske en Wiske met Vitamitje op zoek en zien Botaknol een bouwplaats aanvallen. Ze waarschuwen hun vrienden en tante Sidonia doet tijdens de omsingeling even een dutje. Als ze wakker wordt vindt ze een boeketje veldbloemen en bedankt Lambik, maar Botaknol verschijnt dan en Jerom achtervolgt hem met Suske en Wiske. Jerom loopt in een hinderlaag van de directeur en raakt Botaknol kwijt, ze overnachten in een kamp in het bos. Tante Sidonia krijgt een briefje, ze moet bij de beek bij de grote eik komen, ze verwacht Lambik maar een verliefde Botaknol verschijnt. Hij vertelt dat hij van haar houdt en tante Sidonia vertelt dit de volgende ochtend aan haar vrienden, Botaknol is echter niet van zijn terreurdaden af te houden. Botaknol wordt gevangen en moet een bouwplaats aanvallen, hij raakt verstrikt in prikkeldraad en Jerom kan hem nog net redden voor een aanstormende bulldozer. Botaknol heeft spijt van zijn daden. Bij firma Wiedkil komt een werknemer het kantoor van de directeur ingerend, er is een fout gemaakt en er zit te veel vergif in de onkruidverdelger. De directeur wil zijn winst niet zien verdwijnen en promoveert de man tot afdelingschef. 's Nachts wordt het gif geloosd en tante Sidonia en Botaknol maken de volgende dag een wandeling door het gebied. Ze zien dode bomen en zieke koeien en Botaknol gaat in het water staan om zo veel mogelijk gif op te zuigen. Tante Sidonia bezwijkt door het gif en wordt door twee koeien naar haar huis gebracht, ze worden allemaal verzorgd. De vrienden gaan op zoek naar Botaknol met Vitamitje en vinden weer een bordje van de firma Wiedkil. Ze vinden Botaknol, maar worden door een helikopter beschoten. Lambik kan het toestel neerhalen en ze redden de mannen uit het brandende toestel, de man met de snor heeft spijt dat hij de opdrachten van de directeur heeft gevolgd voor geld. De directeur ontvoert Botaknol maar rijdt dan in een blokkade van boeren, Jerom heeft de boeren gewaarschuwd over de vervuiling. De directeur kan ontkomen en de menigte gaat naar de fabriek, Lambik sluipt binnen en laat het personeel vertrekken. Jerom schudt het gebouw heen en weer en Lambik gaat na een kwartier met de directeur naar buiten. Hij gaat dan op zoek naar Botaknol en ziet hem in paniek tegen een hoogspanningskabel rennen, Botaknol wordt weer een klein plantje. De directeur moet de schade in het vervuilde gebied herstellen en tante Sidonia verzorgt het plantje liefdevol op haar kamer.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
TV Ekspres 9 18 augustus 1980 - 31 augustus 1981 Het kregelige ketje De woelige wadden
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 185 november 1981 De regenboogprinses De rosse reus
Suske en Wiske Collectie 30 1989
Rode Plus Reeks 2 26 1994 De regenboogprinses De rosse reus
Uitgave voor Kalmthout 18 juni 2006

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]