De dappere duinduikers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De dappere duinduikers
Stripreeks Suske en Wiske
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De dappere duinduikers is een kort stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Paul Geerts en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 14 maart 1988 tot en met 20 mei 1988. De eerste albumuitgave was in het Familiestripboek van juni 1988. Het stripboek is nooit uitgegeven in de Vierkleurenreeks en heeft als zodanig dan ook geen nummer gekregen.

Locaties[bewerken]

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

Personages[bewerken]

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Uitvindingen[bewerken]

In dit verhaal speelt de teletijdmachine een rol.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De vrienden zullen hun vakantie aan de kust doorbrengen en professor Barabas gaat ook naar de kust omdat hij met de teletijdmachine de plek heeft gevonden waar een Spaans galjoen is gezonken in de zestiende eeuw, er zou zich nog een schat aan boord bevinden. De handtas van tante Sidonia is verdwenen en de vrienden horen op de radio dat langs de kust veel handtassen gestolen worden. Suske en Wiske gaan naar een oude vuurtoren en vinden een kan met lauwe koffie en een opgezette meeuw. De volgende dag verdwijnt ook Schanulleke op het strand en Wiske vernielt uit woede de opgezette meeuw. Suske vindt dan een briefje in de meeuw over duinduikers, een dwergvolkje dat langs de kust woont, en hun koningin Kokkeline. De duinduikers moeten het gras en de planten in de duinen verzorgen zodat ze niet verstuiven. Lambik gelooft het verhaal over de duinduikers niet en waarschuwt dat er in de krant gesproken wordt over een bende die met meeuwen op hun hoofd rondloopt. Hij wordt genegeerd en vertrekt woedend naar huis.

Iedereen is ontdaan nu Lambik naar huis is vertrokken en de kinderen willen professor Barabas gaan opzoeken. De professor heeft geen tijd voor de verhalen over de duinduikers en dan wordt Suske ontvoerd door de mannen die met een meeuw op hun hoofd rondlopen. Wiske raakt bewusteloos en blijft op het strand achter. Suske hoort in de vuurtoren dat de mannen weten dat er een schat in het galjoen ligt en ziet dan hoe de duinduikers met gestolen spullen bij de mannen aankomen. Het blijkt dat de koningin van de duinduikers in de macht van de mannen is en daarom stelen de duinduikers spullen van toeristen. In de gestolen tassen zit voornamelijk waardeloos spul en nu laten de mannen het galjoen door de duinduikers opgraven zodat de schat van hen zal zijn. De duinduikers zorgen ervoor dat de zware machines van de expeditie in het zand vast komen te zitten en de volgende dag kan professor Barabas niet verder graven naar het galjoen.

Wiske komt eindelijk bij en volgt het spoor naar de vuurtoren. Op de werkplaats van professor Barabas breekt brand uit en al het materiaal wordt vernietigd. Het overgebleven materiaal wordt weggebracht want professor Barabas stopt nu teleurgesteld met de opgraving. Wiske gaat naar tante Sidonia en samen willen ze Suske bevrijden, maar dan zien ze de duinduikers die het galjoen binnengaan. Even later komen ze met een kist naar buiten en tante Sidonia en Wiske zetten de achtervolging in en zien dat de mannetjes de vuurtoren binnen gaan. Tante Sidonia gaat terug om de politie te waarschuwen en Wiske vindt dan een duinduiker die vastzit in de bosjes. Ze neemt hem mee in een zak en bevrijdt Suske en Schanulleke. Wiske hoort van Suske het verhaal over Kokkeline, de koningin van de duinduikers, en de duinduiker vertelt dat de drie meeuwen vroeger vuurtorenwachter waren. Toen de vuurtoren in verval raakte werden ze verbitterd omdat ze werkloos werden en gingen op daardoor boevenpad.

Kokkeline wordt bevrijd, maar dan komen de meeuwen terug in de vuurtoren. De kinderen worden gevangengenomen, maar de duinduiker en de koningin kunnen ontkomen. Dan worden de meeuwen door een vierde meeuw neergeslagen, het blijkt Lambik te zijn die zich heeft vermomd. Er ontstaat een gevecht en de meeuwen kunnen ontkomen, maar ze komen niet ver want hun vrachtwagen is in het zand weggezakt. Dan komt de politie en omsingeld de vuurtoren. De duinduikers willen niet dat er meer slachtoffers vallen en zorgen ervoor dat de vuurtoren instort. Jerom ruimt de puinhopen op en Piet Daleway, een van de meeuwen, bekend spijt. De meeuwen worden ingerekend door de politie en de duinduikers komen de vrienden bedanken voor hun hulp, nu kunnen ze weer met het onderhoudswerk aan de duinen beginnen. Professor Barabas heeft de schat nu in zijn bezit en wil alles schenken aan het Wereld Natuur Fonds om de Afrikaanse neushoorns te redden die met uitsterven wordt bedreigd.

Trivia[bewerken]

 • Het verhaal is ook in het Frans uitgegeven met de naam Les Piquedunes Pickepockets uit de Bob et Bobette reeks;
  • Suske heet Bob
  • Wiske heet Bobette
  • Schanulleke heet Fanfreluche
  • tante Sidonia heet tante Sidonie of Tantine
  • Lambik heet Lambique
  • Jerom heet Jérôme
  • professor Barabas heet professeur Barabas
  • Piet Daleway heet Pierre Dufard
  • de meeuwen heten mouettes
  • Kokkine heet Coqueline
  • de duinduikers heten Piquedunes
 • Het verhaal verscheen ook op een interactieve cd-rom.

Uitgaven[bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 119 14 maart 1988 - 20 mei 1988 De Krimson-crisis De komieke Coco
Het Nieuwsblad van het Zuiden 101 De Krimson-crisis De komieke Coco
Utrechts Nieuwsblad 16 augustus 1988 - ?
Het Binnenhof 59 27 augustus 1988 - 1 november 1988 De Krimson-crisis De komieke Coco
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Familiestripboek 2 juni 1988
Dubbelstrip 10 1989
Het dikke vakantie stripboek 2 1993
Uitgave voor Agfa Film 1994
Suske en Wiske Collectie 43 1994
Uitgave voor De Beukelaer 1995
Uitgave voor Pizzahut 1999
Uitgave voor Dash 6 2001 Het verborgen volk De macabere macralles
Uitgave voor Haspengouw oktober 2004