De grønne slagtere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De grønne slagtere
Tagline You never forget the taste of human flesh
Pick your cut!
Regie Anders Thomas Jensen
Producent Kim Magnusson
Tivi Magnusson
Scenario Anders Thomas Jensen
Hoofdrollen Nikolaj Lie Kaas
Mads Mikkelsen
Line Kruse
Muziek Jeppe Kaas
Montage Anders Villadsen
Cinematografie Sebastian Blenkov
Distributie Sandrew Metronome
Première Vlag van Denemarken 8 maart 2003
Vlag van Nederland 20 april 2004
Genre Zwarte komedie / Drama
Speelduur 95 min.
Taal Deens
Land Denemarken
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Green Butchers (Deense titel: De grønne slagtere) (vertaling: De groene slagers) is een Deense film uit 2003 van Anders Thomas Jensen met in de hoofdrollen Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen en Line Kruse.

Jensen schrijft sinds eind jaren 90 al scripts voor succesvolle korte en lange films, maar De grønne slagtere is Jensens tweede lange film als regisseur. Zijn eerste was Blinkende lygter uit 2000.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Svend en Bjarne zijn twee slagers die in de slagerij van Holger werken, maar een eigen zaak willen beginnen. Daarvoor moeten ze allebei een miljoen euro ophoesten. Bjarne sluit een lening af en wil het leven van verstandelijk gehandicapte tweelingbroer Eigil die hersendood is, maar kunstmatig in leven wordt gehouden, laten beëindigen om zo aanspraak op de erfenis te kunnen maken. Svend heeft ondertussen visitekaartjes laten maken voor de opening van zijn nieuwe slagerij. Op de dag van de opening komen er echter geen klanten, wat hem nog onzekerder maakt dan hij al is. Als hij later de winkel afsluit, sluit hij per ongeluk de mecanicien op die in de vriescel het licht aan het repareren is.

Als Svend op een volgende ochtend de vriescel opent, treft hij de mechanicien doodgevroren aan. Net op dat moment komt Holger de winkel binnen en bestelt vlees voor de barbecue van de Rotary. Als Bjarne binnenkomt, stelt hij voor het ongeluk aan te geven, maar dan komt hij erachter dat Svend filets heeft gesneden van het dijbeen van de mecanicien en ze heeft verkocht aan Holger. Dan besluiten ze het lichaam te laten verdwijnen door het in de bottervermaler te stoppen, maar voor dat te doen laten ze het eerst wat verder bevriezen.

De dag na de barbecue staat er een lange rij klanten voor de winkel, die van het lekkere vlees gehoord hebben. Svend, die voor het eerst in zijn leven succes ervaart, heeft tot ongenoegen van Bjarne meer vlees van de mecanicien verkocht als kippenvlees. Hoewel Svend aan Bjarne belooft te stoppen met het verkopen van mensenvlees, sluit hij makelaar Hans Petersen op in de vriescel om ook zijn vlees te kunnen verkopen. Als Bjarne daarachter komt, wordt hij boos op Svend. Svend probeert Bjarne echter ervan te overtuigen dat het feit dat Bjarne onlangs een meisje, Astrid, ontmoet heeft dat hem leuk vindt, te danken is aan het succes van de slagerij. Het succes is zelfs zo groot dat de lokale televisie Svend komt interviewen en hij een nieuwe auto kan kopen.

Als in het ziekenhuis de beademing van Eigil gestopt wordt, komt hij tot leven. Als Eigil vervolgens naar de slagerij gaat om Bjarne te zien, duikt Bjarne weg en laat hij hem door Svend wegsturen. Bjarne vraagt in het ziekenhuis Eigils leven alsnog te beëindigen of hem in ieder geval bij hem weg te houden. Dokter Grith vindt dat Bjarne psychische hulp nodig heeft en gaat met Svend praten, omdat dat volgens haar de enige weldenkende persoon is waar hij naar luistert. Later blijkt dat Svend ook haar in de vriescel heeft opgesloten. Bjarne reageert inmiddels nonchalant op het moorden van Svend.

Astrid, het meisje waar Bjarne mee omgaat, is net als Bjarne ooit haar ouders verloren en werkt voor en wordt onderhouden door Dominee Villumsen. Ze onderhoudt onder meer het kerkhof. Dominee Villsumsen heeft na een vliegtuigongeluk ooit zijn vrouw moeten opeten en vertelt aan Holger dat het kippenvlees van Svend hem herinnert aan de smaak van het vlees van zijn vrouw. Ondertussen ontmoet Astrid op het kerkhof Eigil, die bezig is twee kippen te begraven die hij achter de slagerij van Svend heeft gevonden. Astrid neemt Eigil mee naar een kippenhok waar hij de dieren mag verzorgen. Als Eigil en Astrid later nog zitten te praten, komt Bjarne binnen. Als hij Eigil ziet keert hij zich om en gaat hij weg. Astrid houdt hem tegen, maar als Eigil toenadering tot hem zoekt, schopt Bjarne hem en vertrekt hij alsnog.

Holger krijgt het vermoeden dat Svend en Bjarne mensen vermoorden. Dat vermoeden wordt gevoed als hij uitvindt dat ze veel meer kippenvlees verkopen dan dat ze slachtkippen inkopen. Als hij bij Dominee Villumsen is, waarschuwen ze Astrid voor Bjarne. Holger vertelt dan dat Eigil zeven jaar geleden in coma was geraakt door een auto-ongeluk waarbij hun ouders en Bjarnes vrouw overleden en Bjarne slechts een arm en een been brak. Eigil hield toen al veel van dieren en het gezin ging naar de dierentuin. Onderweg vroeg Eigil of hij eens stukje met de auto mocht rijden, wat zijn ouders tot ongenoegen van Bjarne goedkeurden. Eigil reed te hard en week uit voor een hert dat de weg overstak, waardoor het ongeluk plaatsvond. Bjarne ging na het ongeluk 's nachts door de straten zwerven om dieren te vermoorden en skeletten te verzamelen. Holger ontfermde zich uiteindelijk over Bjarne en leidde hem op tot slager. Astrid wil echter niet geloven dat Svend en Bjarne mensen vermoorden.

Astrid en Eigil gaan naar de slagerij om Bjarne twee doden kippen aan te bieden. Bjarne is er niet en Svend wil ze aanvankelijk niet binnen laten, maar lokt ze uiteindelijk naar de vriescel. Bjarne is ondertussen op weg naar Astrid, maar de dominee vertelt hem dat ze naar de slagerij is gegaan. Vervolgens rijdt hij naar de slagerij, maar Svend liegt dat Astrid er niet geweest is. Als hij weer weg wil gaan, bonkt ze echter met haar hoofd tegen de deur van de vriescel. Bjarne haalt haar eruit en Astrid loopt huilend en kwaad weg. Bjarne wil Svend aanvallen, maar beheerst zich uiteindelijk waardoor Svend kan ontsnappen. Even later vindt hij Eigil in de vriescel en haalt hem eruit. Hoewel hij even niet beweegt, komt hij gauw genoeg weer bij bewustzijn. Deze keer keurt Bjarne hem niet af en vallen ze samen in slaap op de keukenvloer.

De volgende ochtend is Eigil ervandoor gegaan en opent Bjarne in zijn eentje de winkel. In een volle zaak verschijnen Holger en vier mannen van de levensmiddeleninspectie. Terwijl zij de keuken en vriescel controleren komt Svend binnen en raakt in paniek. Hij bekent schuld aan de controleurs zonder te zeggen waaraan. Bjarne schopt Svend om hem af te leiden en brengt hem naar buiten. De controleurs treffen in de keuken en vriescel uiteindelijk niets verdachts aan, omdat het mensenvlees op was. Als Svend en Bjarne later over straat lopen, vreest Svend dat het gedaan is met de klandizie. Bjarne is er echter achter gekomen dat niet het mensenvlees de klanten naar hun slagerij lokte, maar Svends marinade. Ten slotte gaan Svend, Bjarne en Eigil samen naar de kust. Astrid komt eraan en vraagt of ze naast Bjarne mag gaan zitten. Svend en Eigil maken ondertussen ruzie over wie de grootste strandbal heeft.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Kaas, Nikolaj Lie Nikolaj Lie Kaas Bjarne
Mikkelsen, Mads Mads Mikkelsen Svend
Kruse, Line Line Kruse Astrid
Kaas, Nikolaj Lie Nikolaj Lie Kaas Eigil
Thestrup, Ole Ole Thestrup Holger
Jørgensen, Bodil Bodil Jørgensen Tina
Erhardtsen, Aksel Aksel Erhardtsen Dominee Villumsen
Bro, Nicolas Nicolas Bro Hans Petersen

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]