Dennis de Jong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dennis de Jong
Dennis de Jong
Algemene informatie
Volledige naam Cornelis Dingenis de Jong
Geboren 22 mei 1955
Partij SP
Titulatuur Dr.
Politieke functies
2009-2019 Lid Europees Parlement (delegatieleider)
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Cornelis Dingenis (Dennis) de Jong (Delft, 22 mei 1955) is een Nederlands politicus namens de Socialistische Partij.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Jong studeerde rechten en politieke economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij behaalde zijn diploma's in 1976 en 1977 en ging vervolgens naar New York, waar hij aan de New School for Social Research in 1979 zijn master in internationale betrekkingen behaalde.

Diplomatieke en ambtelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie begon de Jong zijn carrière in 1979 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij als diplomaat werkte op de NAVO-directie. Van 1983 tot 1987 werkte de Jong op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de directie internationale betrekkingen en Europese integratie. Van 1987 tot 1993 werkte de Jong vervolgens op het ministerie van Justitie, waar hij als afdelingshoofd verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het vreemdelingen- en vluchtelingenbeleid.

Vanwege zijn ervaring bij het ministerie van Justitie werd hij namens Nederland gedetacheerd bij de Europese Commissie. Daar schreef hij het rapport van de Commissie dat lange tijd de basis was voor voorstellen op het gebied van het asiel- en migratiebeleid van de Europese Unie. De Jong bleef na zijn drie jaar voor de Europese Commissie in Brussel, ditmaal om als justitieraad te werken op de Nederlandse permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie. In 1998 keerde hij terug naar Nederland, waarbij hij achtereenvolgens bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie en weer Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was voor enkele grote conferenties. Ook promoveerde De Jong in 2000 aan de Universiteit Maastricht op het gebied van internationale mensenrechten, in zijn laatste aanstelling tussen 2002 en 2009 was hij namens Nederland de speciale adviseur mensenrechten en goed bestuur.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

De Jong is sinds 2007 actief in de SP, waar hij enige jaren de werkgroep sociale globalisering coördineerde. Sinds 2007 maakt De Jong deel uit van het afdelingsbestuur van de Rotterdamse SP.

De betrekkelijk onbekende De Jong werd door de SP gevraagd om de lijst voor de Europees Parlementsverkiezingen voor 2009 aan te voeren. Er waren geen tegenkandidaten voor deze functie en op 21 februari werd hij benoemd als lijsttrekker. Tijdens de campagne verscheen van zijn hand een klein boekje over Europese samenwerking getiteld Nederland wil minder Brussel. De SP behaalde twee zetels,[1] reden waarom hij vanaf 14 juli 2009 in het EP was afgevaardigd.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 was De Jong wederom lijsttrekker voor de SP, waarop hij herkozen werd als lid van het parlement.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2019 was De Jong niet herkiesbaar.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Dennis de Jong woont samen met zijn partner Kees Vrijdag in Rotterdam. Hij is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]